A-
A+

Här är vad vi vet om vaccinets biverkningar

Forskning, Medicin och hälsaNews55

Ny och oprövad teknik används för att ta fram covid-19-vaccinet och ovanliga biverkningar kan inte uteslutas. Det skriver DN.

Sarah Carlsson

Annons

Annons

– I de här små studierna förväntar man sig vanliga reaktioner, som man också ser med andra vacciner, säger Läkemedelsverkets vaccinkoordinator Charlotta Bergquist till DN

Vaccintillverkaren Modernas första resultat visade att vaccinet gav milda biverkningar som huvudvärk, trötthet och frossa. Astra Zeneca kom med sin första rapport i somras, och då rapporterades inga allvarliga biverkningar. I september fick dock deras studie pausas tillfälligt efter att en deltagare i Storbritannien drabbats av en nervsjukdom.

Enligt Bergquist kan man ännu inte dra några fullständiga slutsatser från vaccinstudiernas resultat. Flera av covid-19-vaccinen utvecklas dessutom med teknik som inte har använts tidigare eller är relativt oprövad. 

– Jag skulle inte utesluta mer ovanliga biverkningar även för de som tas fram genom känd teknik, men det är fortfarande mer osäkerhet vad gäller biverkningar för de här vaccinerna, säger hon till tidningen

Det brukar inte vara förrän i slutskedet av studierna som ovanliga biverkningar upptäcks, och först när massvaccineringen av människor drar igång som man brukar kunna identifiera de väldigt ovanliga biverkningarna, skriver DN. 

Annons

Annons

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.