News55

Här bekräftas nytt virusfall – extremt smittsamt

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 27 apr. 2023

Ett fall av en väldigt smittsam sjukdom har konstaterats i Sverige. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En person i Göteborg har insjuknat i mässling. Det är en mycket smittsam sjukdom som orsakas av ett luftburet virus. Den smittade personen har den 16, 19 och 23 april varit i kontakt med olika vårdcentraler i Göteborg, skriver GP.

– Eftersom mässling är en mycket smittsam sjukdom, ska man alltid först kontakta sjukvården via telefon, i stället för att åka direkt till en mottagning. Det innebär att smittspridning kan undvikas, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Just nu pågår intensiv smittspårning och identifierade personer kommer att erbjudas förebyggande behandling med vaccination eller immunglobulin, skriver tidningen.

Den som insjuknar i mässling är smittsam i upp till fyra dagar innan symptomen visar sig. Därefter framträder utslag i form av stora röda fläckar som vanligtvis börjar i ansiktet och sedan sprider sig mot bål, armar och ben.

Andra fallet på kort tid

Virusfallet i Göteborg är det andra på kort tid i Sverige. Förra veckan konstaterades ett fall av mässling på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Patienten hade smittats utomlands men insjuknat efter hemkomsten.

På 1970-talet blev mässling en del av det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige, och därför är en stor del av befolkningen vaccinerade och immuna mot sjukdomen.

– Det är viktigt att tänka på att de flesta invånare är vaccinerade och att mässling är mycket ovanlig i Sverige idag. Vaccination ger ett mycket bra skydd mot mässling, säger Wahlberg.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS