A-
A+

Här bekräftas nytt virusfall – extremt smittsamt

Hälsa, Inrikes, Vård och omsorgNews55

Ett fall av en väldigt smittsam sjukdom har konstaterats i Sverige. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Sarah Carlsson

En person i Göteborg har insjuknat i mässling. Det är en mycket smittsam sjukdom som orsakas av ett luftburet virus. Den smittade personen har den 16, 19 och 23 april varit i kontakt med olika vårdcentraler i Göteborg, skriver GP.

– Eftersom mässling är en mycket smittsam sjukdom, ska man alltid först kontakta sjukvården via telefon, i stället för att åka direkt till en mottagning. Det innebär att smittspridning kan undvikas, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Just nu pågår intensiv smittspårning och identifierade personer kommer att erbjudas förebyggande behandling med vaccination eller immunglobulin, skriver tidningen.

Den som insjuknar i mässling är smittsam i upp till fyra dagar innan symptomen visar sig. Därefter framträder utslag i form av stora röda fläckar som vanligtvis börjar i ansiktet och sedan sprider sig mot bål, armar och ben.

Andra fallet på kort tid

Virusfallet i Göteborg är det andra på kort tid i Sverige. Förra veckan konstaterades ett fall av mässling på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Patienten hade smittats utomlands men insjuknat efter hemkomsten.

På 1970-talet blev mässling en del av det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige, och därför är en stor del av befolkningen vaccinerade och immuna mot sjukdomen.

– Det är viktigt att tänka på att de flesta invånare är vaccinerade och att mässling är mycket ovanlig i Sverige idag. Vaccination ger ett mycket bra skydd mot mässling, säger Wahlberg.

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.