News55

Här går Ryssland till attack mot Aftonbladet och Expressen

Artikelbild
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 19 juli 2022

Ryssland har officiellt pekat ut flera svenska tidningar som "russofober" och anklagar dem för att vara "galna" och "desperata".

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ryska UD har på den officiella myndighetshemsidan pekat ut två av Aftonbladets artiklar som “falska” och menar att de innehåller grundlösa anklagelser. I inlägget namnger man även reportrarna som skrivit artiklarna, det rapporterar Aftonbladet själva. I ryska UDs inlägg hänvisar man även till en artikel som Expressen har publicerat. Så här uttrycker sig ryska UD på sajten:

”Allt som återstår att göra är att beklaga att de så kallade “oberoende” journalisterna till slut tappat kontakten med verkligheten i sin galenskap och sina desperata försök att upprätthålla den russofobiska politiken som släppts lös av väst”.

En ledamot i Tidningsutgivarnas styrelse, Thomas Mattson, förvånas över Rysslands drag:

– Att det ryska utrikesdepartementet, under pågående krig, tar sig tid att kalla Aftonbladet russofober och recensera Aftonbladets journalistik som fantasier är en väldigt förvånande prioritering, säger han.

Han fortsätter med att säga att det tyder på en viss desperation från ryska UD samt så visar uttalandet på Rysslands stora okunskap om hur demokratier och medier funkar. Enligt Mattson så avslöjas här även regeringens perspektiv på vad som utgör oberoende nyhetsförmedling. På frågan om hur ovanligt det här är svarar han:

– Kina har tidigare kritiserat bevakningen av författaren Gui Minhai och Eritrea har kritiserat fallet Dawit Isaak, men det är väldigt ovanligt och lite märkligt att ryska diplomater ägnar tid åt att recensera nyhetsjournalistik i västliga demokratier. Det är lätt att le åt det, men det ska man nog inte göra för det är allvarligt.

Ställföreträdande ansvarig utgivare och biträdande redaktionschef på Aftonbladet, Martin Schori, kommenterar situation enligt följande:

– Det är så klart en bisarr, om än inte speciellt förvånande, attack på Aftonbladet och två av våra medarbetare. Även om den inte förändrar på något sätt hur vi kommer bevaka det ryska anfallskriget mot Ukraina så är det en oroande eskalering mot den oberoende journalistiken.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS