News55

Här kan 75-årigt värmerekord slås

Artikelbild
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 21 juli 2022Publicerad: 21 juli 2022

Värmeböljan har dragit in över Sverige och nu kan ett 75 år långt rekord slås.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under torsdagen så kommer temperaturen att toppa. SMHIs prognos menar att vi kommer att få se temperaturer över 38 grader. Än så länge ligger värmerekordet på 38.0 grader som uppmättes i östra Småland i samhället Målilla i juni 1947. SMHIs vakthavande meteorolog, Lisa Frost, tror att man antingen kommer att slå rekordet eller åtminstone tangera det, skriver Aftonbladet.  

I södra delarna av Europa har man de senaste veckorna drabbats av hög värme. I Portugal och Spanien har hundratals människor dött och Storbritannien har slagit värmerekord.  Anna Latvala, meteorolog på Foreca, säger till Aftonbladet att Sverige inte kommer att drabbas i samma hårda utsträckning som de här länderna.

– Den här värmeböljan blir inte så lång i Sverige, så därför är risken lägre.

Under onsdagen var det 30 grader på flera orter. Värmen har inte bara påverkat människor utan även tågtrafiken. Krösatågen har ställt in avgångar med anledning av ”väderleksförhållanden”.  

För att undvika uttorkning är det viktigt att dricka mycket vatten. Grupper som är särskilt känsliga för värme är små barn, äldre, gravida, sjuka och personer med funktionsnedsättning.

Längre fram under veckan förväntas temperaturen att vända nedåt igen.  

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS