News55

Här låg äldre kvinna skadad i 17 timmar

äldreomsorg
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 16 maj 2022

En 85-årig kvinna låg skadad i sitt hem och fick hjälp först efter 17 timmar. Händelsen är anmäld till Inspektionen för vård, IVO, och omsorg. Det rapporterar SVT Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En kvinna ramlade och slog sig illa i sitt hem i Helsingborg. Hon kunde inte ta sig upp igen och larmet var utom räckhåll. Fyra timmar senare kom hemtjänsten, men när 85-åringen inte öppnade dörren eller svarade på mobilen gick den anställda därifrån.

Först 17 timmar efter fallet fick kvinnan hjälp, då en annan person från hemtjänsten kom. Den anställde som gick utan att ringa någon anhörig tilldelas en varning.

– Personen har angett stress som skäl till händelsen. Men vi delar inte åsikten att stress är en godtagbar ursäkt i det här fallet. Vi anser att medarbetaren kände till de rutiner som finns, säger Eric Semb, verksamhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen, till SVT.

Kommunalfacket anser dock att rutinerna inte är tillräckligt tydliga för att en varning ska vara befogad.

– Vi motsätter oss beslutet om en varning. Vi anser inte att de rutiner som man hänvisar till är nog tydliga, säger Louise Ressner, arbetsmiljösamordnare på Kommunal i Helsingborg.

Händelsen har anmälts till IVO.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS