News55

Historiker: Detta var världens värsta år

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 12 mars 2021Publicerad: 12 mars 2021

Många tycker att 2020 var värsta året någonsin. Historiker vill däremot ge titeln till ett annat år. Det skriver tidningen Filter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Historikern Michael McCormick anser att 536 är det värsta året någonsin. I tidningen Filter ställs år 536 och år 2020 mot varandra.

År 536 fick exempelvis en vulkan på Island ett stort utbrott, askan spreds över Europa och startade en vulkanisk vinter som varade i 1,5 år. Genomsnittstemperaturen föll med 2,5 grad, en romersk politiker påpekade att han inte visste vilken årstid det är och människor kunde inte längre se sin skugga mitt på dagen. Det blev dålig skörd världen över. I Norden grävdes, enligt en dansk arkeolog, rikedomar ned för att få hjälp från gudarna och folket flyr. Här grundades troligen myten om den treåriga Fimbulavintern som förebådar världens undergång.

År 2020 bjöd till exempel på skogsbränder i Australien, gräshoppor invaderade och åt upp skörden i södra Afrika, i Wuhan larmade en läkare om en ny sjukdom och blev anklagad för att sprida rykten. Många människor miste livet i covid-19 och en mutation av viruset upptäcktes. I Danmark avlivades 14 miljoner minkar och eftersom de grävdes ner kommer grundvattnet förmodligen att förorenas. I Sverige var medeltemperaturen den högsta någonsin.

Tidningen Filter kommer fram till samma sak som historikern. År 536 var värre än 2020, delvis baserat på att tre covid-19-vaccin togs fram vilket ändå får ses som positivt. Åren efter 536 blev dessutom fortsatt usla, inte minst för att böldpesten bröt ut.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS