A-
A+

Inflytelserik regissör avliden

Den avlidne musikern var en drivande kraft i grundandet av ett världsberömt rockband.
Film, Kultur & NöjeNews55

Han beskrivs som en av 1900-talets mest inflytelserika regissörer, framför allt inom teatern, men han har också stått för flera kritikerrosade filmer.

TT

Annons

Det är nyhetsbyrån AFP som rapporterar att regissören Peter Brooks har avlidit, 97 år gammal.

Han beskrivs som en av 1900-talets mest inflytelserika regissörer, framför allt inom teater. Hans uppsättning av “Marat/Sade” 1964 belönades med en Tony Award för bästa pjäs och han själv mottog priset för bästa regi, men han är kanske mest känd för att ha satt upp en nio timmar lång version av det hinduiska eposet “Mahabharata”, 1985.

Hans första film, filmatiseringen av William Goldings roman “Flugornas herre” 1963, blev tidigt en klassiker.

Brooks föddes i London 1925 som son till judiska föräldrar som emigrerat från Lettland. Han gjorde sin regidebut 17 år gammal och var en erkänd och hyllad regissör redan i 20-årsåldern. Innan han fyllt 30 regisserade han kända verk på Broadway.

Under tidigt 70-tal flyttade han till Paris, där han var med och drev teatern Bouffes du Nord och grundade teaterkompaniet “International Centre for Theatre Research” som han drev fram till 2010 då han, 85 år gammal, lämnade över ledarskapet för att fokusera på regisserandet.

Han var 2008 års mottagare av det norska Ibsenpriset.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.