News55

Jag kränktes och möttes med förakt

Artikelbild
Arkivbild/ TT
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 13 aug. 2022

Hon är en av våra mest kända och käraste skådespelerskor. Nu har hon skrivit en bok om sin psykiska ohälsa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Jag kränktes och möttes av förakt”, berättar Ewa Fröling i Femina.

Ewa har precis fyllt 70 år. Det gjorde hon den 9 augusti, men känd för hela svenska folket och även världskänd blev hon redan för 40 år sedan för rollen i Ingmar Bergmans film “Fanny och Alexander”.

Sedan dess har hon synts i en mängd filmer som “SOS – sällskapsresan”, “Jim och piraterna Blom” och “Män som hatar kvinnor” för att inte prata om alla otaliga teaterroller. Ewa är också regissör och nu författare till sin andra bok.

Den första boken “Moder liv” där hon berättar om sin cancer fick mycket uppmärksamhet, och nu kommer alltså den andra boken i vad som ska bli en triologi. “Att störa ett väsen” är en stark berättelse om Ewas egna erfarenheter av psykvården.

“Psykvården är dålig. Jag såg fogliga medpatienter gå under i behandlingen”, berättade hon under ett panelsamtal på sommarens kvinnofestival på Christinehofs slott i Skåne.

Ewa Fröling talar av egen erfarenhet. Under en livskris drabbades hon av psykisk ohälsa, men fick ingen hjälp utan möttes av oförståelse och okunskap, och fick själv leta upp specialister och terapeuter.

Hon tycker det är skandal att hjälpen är så dålig, både när man söker akut och under efterbehandlingen. I boken får vi ta del av hennes egna erfarenheter inifrån en psykiatrisk klinik.

Ewa säger att författarskapet är det bästa som hänt henne, att hon hittat ett språk som är en blandning av poesi och skönlitteratur.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS