Kameraövervakning av äldre kritiseras

Hälsa, MänskligtNews55

PRO och SPF Seniorerna i kör: "Kameror ska aldrig ersätta mänsklig kontakt"

Gabriella Lahti

Annons

Annons

I början av september beslutade socialnämden i Herrljunga att kameraövervakning ska godkännas som tillsyn av de äldre på nattetid. Åtgärden är tänkt att spara pengar, närmare bestämt tio tjänster som ska bort, enligt P4 Sjuhärad.

Istället för att besöka vårdtagarna ska man hålla koll via telefonsamtal och kameror, någonting som socialnämnden hoppas ska leda till ett lugnare arbetstempo.

Men kameraövervakningen möter kritik. Till News55 säger SPF Seniorerna:s sakkunnige i vård och omsorgsfrågor, Gösta Bucht, att kameror aldrig bör ersätta mänsklig kontakt.

– Absolut inte, kameror i hemmet ska inte sättas upp på grund av personalens behov utan enbart den enskildas behov. Om det är så att en person inte vill bli väckt så kan en kamera vara ett bra komplement, men det ska aldrig användas som ersättning.

Christina Tallberg, ordförande vid PRO, håller med:

– Kameraövervakning får inte ersätta människor. Det ska vara ett komplement. För vissa innebär kameran att man slipper bli störd flera gånger per natt av personal som kommer in i hemmet. Men du måste själv få bestämma. Det krävs ett aktivt medgivande från den som är berörd. Det är oerhört viktigt.

Majoriteten är nöjd

Kameran installeras exempelvis över sängen hos den boende och hemtjänstpersonal ansvarar över att titta på materialet under vissa tider. Ingenting ska spelas in eller lagras utan det ska fungera som att “öppna ett fönster och kolla in för att sedan stänga det igen”.

Kameraövervakning istället för hembesök har redan testats i bland annat Göteborg, Kalmar och Borås och utvärderingar visar att majoriteten som testat metoden samt de som arbetar med den är nöjda, skriver SVT.

Men att minska personalen inom hemtjänsten är fel väg att gå, säger Christina Tallberg.

Annons

Annons

– De behöver bli fler, inte färre.

Gabriella Lahti
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.