Kan laseroperation bota närsynthet? - News55:s husoptiker svarar på läsarfrågor

SamhälleNews55

News55:s egna husoptiker Lars Wulfing, som till vardags arbetar på Synsam, svarar här på fler läsarfrågor.

Rikard Jansson

Annons

Annons

Annons

Annons

Jag tror jag har blivit pollenallergiker på äldre dar. Det kliar i både hals och ögon när jag är utomhus. Vad kan du ge mig för råd kring kliande ögon och linser? Vill gärna ha linser när jag är ute och promenerar. Mvh Ulf

– Hej Ulf och tack för din fråga. När det gäller pollenallergi är det ju tyvärr så att linser inte är så bra att använda under pollensäsongen.
Antar att du tar någon form av antihistamin (allergimedicin) för att lindra klådan men att sätta i kontaktlins i ett irriterat öga är inte att rekommendera. Om du absolut måste använda linser under en kortare period dvs någon timme så skulle jag absolut föreslå endagslinser som du sedan kastar = den pollen som kommit på linserna åker med i soporna. I så fall skulle jag droppa allergimedicin och vänta ca 30 minuter innan du sätter i linserna men bättre att kanske skaffa ett par slipade sportglasögon för vårens promenader. Ett generellt tips är också att duscha och tvätta håret på kvällen samt byta lakan ofta för att minimera pollenpåverkan på natten.

Jag och min fru träningscyklar en del och nu är det dags att cykla landsväg. Min fru har glasögon och känner att det är svårt att cykla med vanliga glasögon. Vilket är ditt bästa råd till henne frågar Ulf Nilsson

– Hej Ulf och tack för din fråga. Rådet blir att skaffa ett par slipade cykelglasögon som då gärna kan vara fotokromatiska = att de mörknar när det är ljust och ljusnar när det är mörkt. Man kan med fördel välja en lite kupigare båge för att också få bättre vindskydd, detta beror dock på lite vilka styrkor din fru har.

Annons

Annons

Vet inte om din fru har ”Progressiva” glas i sina vanliga glasögon men det är isåfall inga problem då man kan få dem slipade med avståndsprioritering vilket ger bredare synfält samt att läsdelen förskjuts längre ned i glaset. Gå gärna in i någon av våra butiker så kan de visa vilka möjligheter som finns, de som är mer välsorterade på sportglas finner du här.

Har precis skaffat progressiva glasögon men de funkar inte när jag spelar golf. Vad kan man göra? Anders J

– Hej Anders och tack för din fråga. Progressiva glas är inte optimalt när man spelar golf för när man tittar ned på bollen hamnar man ofta i läsdelen och det gör att man får viss förskjutning av bilden. Är man van bärare av progressiva glas kan man tillverka ett par ”Sportprogressiva” glas som ger ett större synfält i övre och mellandelen och där läsdelen är förskjuten nedåt. Är man som du inte van så skulle jag rekommendera avståndsglas för golf och gärna ett par som är lite kupiga och har en rödton för att förstärka kontraster samtidigt som det tar bort det blå ljuset.

Får massor med reklam om laseroperation för att bota närsynthet. Fungerar detta och kan det vara farligt. Tack på förhand. Karl-Sture

– Hej Karl-Sture och tack för din fråga. En laseroperation för att behandla närsynthet går till så att man förändrar brytkraften på ögats hornhinna – dvs den klara delen som sitter längst fram och har den största delen av brytkraften i ögat. Man mäter upp ögats alla delar med ett antal olika instrument och räknar sedan ut hur mycket vävnad som skall tas bort för att uppnå så bra syn som möjligt. Rent tekniskt har man idag bra koll på vad som skall göras och hur man ska gå till väga så resultatet brukar bli bra. Det som är viktigt att förstå är att det finns en liten riska att synskärpan inte alltid blir lika bra som med glasögon då resultatet är beroende av läkningen av hornhinnan och att detta alltid är individuellt.

– En annan aspekt är då hur gammal man är, – man bör inte göra laserbehandling innan synen har stabiliserats det vill säga att man vanligast utvecklat närsynthet under tonåren och då ska ha haft ett stabilt synfel under ett antal år. Oftast är det stabilt närmare 20-25 års ålder och då kan man göra behandlingen. Är man närmare 40 eller över så bör man tänka på att den lyxen man har att ser bra på nära håll utan glasögon försvinner och att man runt 45-50 efter behandlingen kommer att behöva läsglasögon för att kunna se bra på nära håll.

– Du frågar också om det kan vara farligt – alla kirurgiska ingrepp är förenade med en viss risk men då detta är ett ingrepp på ytan av ögat så är risken relativt låg.

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons