A-
A+

Kliande och grusiga ögon- tecken på ögonsjukdom? Husoptikern svarar

HälsaNews55

Varje vecka svarar vår husoptiker Lars Wulfing på era frågor. Den vecka har vi fått läsarfrågor om starr och diabetes. Vill du ställa en fråga till Lars skickar du den till redaktion(a)news55.se.

Rikard Jansson

Annons

Annons

Hej, hur ofta bör man göra kontroll, ifall grön starr finns i den nära släkten? 

– Hej och tack för din fråga! Det finns ett antal faktorer som ökar risken för grön starr (glaucom) och det bland annat högt ögontryck och ärftlighet dessutom är det mer vanligt förekommande efter 45-50 års åldern. Mitt råd är att kolla ögontrycket årligen och att göra en ögonhälsoundersökning vart annat till vart tredje år. 

Hej! Jag har en konstaterad skada på båda hornhinnorna. Vaknar ibland med suddig syn som oftast är borta nästa dag. Har sedan några år fått starr på vänster öga. Läkare säger att det inte går att operera!? Är det korrekt? Hälsningar Karin 71 år

– Hej Karin och tack för din fråga! Skador på hornhinnan är tyvärr inte så lätt att råda bot på men du går ju hos ögonläkare så du får säkert de råd du behöver där. Gissar att du har fuktgivande droppar/salva och eventuellt andra droppar/salva för att lindra symptomen.

– Du nämner att du fått starr på vänster öga som inte går att operera och endera är det ”grå starr” som i det stadiet inte påverkar synen så mycket varför operation inte är aktuell eller så har du ”grön starr” och då får du troligen behandling så operation inte är nödvändig.

Hej, jag har precis blivit diagnostiserad med diabetes. Hur kan detta påverka min syn? Mvh Peter

– Hej Peter och tack för din fråga! Diabetes är en sjukdom som kan ha stor inverkan på ögonen. Det är oerhört individuellt hur och om man drabbas varför regelbunden ögonhälsoundersökning i kombination med ögonläkarbesök är nödvändigt. Då man inte får några tydliga symptom är mitt råd att boka in  årlig undersökning, detta har din behandlande diabetesläkare koll på och kommer troligen ta upp med dig.

Hej, sedan en tid har det börjat att klia i mina ögon OCH dom känns grusiga. Hur botar jag detta? Kan det vara tecken på ögonsjukdom? Tack på förhand. /Johanna 60 år 

– Hej Johanna och tack för din fråga! Om du i övrigt är fullt frisk så är min gissning att du fått någon slags allergi och/eller påverkas av något i din omgivning. Det du kan göra är ju att försöka bestämma när dina besvär började och om du i samband med detta fått in något i närområdet som inte fanns där förut. Exempelvis husdjur, växter, ny hårspray eller något annat som du reagerar mot.

– Vissa kan också reagera på att luftfuktigheten inomhus så här års blir sämre och därigenom få påverkan på ögonen. Det finns en mängd olika droppar som tillfälligt kan lindra dina besvär och de hittar du i någon av våra butiker.  Kan också vara vist att boka en ögonhälsoundersökning för att få klarhet.

Annons

Annons

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!