A-
A+

Kungen står fast vid kritiserat uttalande

Celebriteter, Inrikes, Kungligt, PolitikNews55

Kung Carl XVI Gustaf har inte ändrat inställning kring ett omtalat ställningstagande han gjorde för nästan 20 år sedan. Det rapporterat SVT Nyheter.

Sarah Carlsson

Kung Carl XVI Gustaf gjorde 2004 ett omtalat statsbesök i det sultanstyrda riket Brunei. Landet är i praktiken en diktatur, där makten ärvs och sultanen styr via dekret. Därför var resan redan från början kontroversiell och när kungen sedan uttalade sig positivt om sultanen av Brunei kom en våg av kritik.

I en radiointervju ville han inte beskriva sultanen som en diktator utan som en ledare som är nära sitt folk.

– Av olika anledningar så har jag inte haft den känslan. Jag upplever det snarare tvärtom. Han har ju en kolossal närhet till folket. Till exempel på hans födelsedag i juni, så tar han emot 40 000 människor i sitt palats. Han hälsar på och handskakar 20 000 två dagar i följd och bjuder på en stor buffé. Brunei är mer öppet än något annat land man kan tänka sig, sa kungen till Sveriges Radio då.

“Totalt missförstånd”

Nu har det gått nästan 20 år sedan skandalen och Carl Gustaf står fast vid sitt positiva omdöme, skriver SVT Nyheter. Han menar att uppståndelsen som följde kom från “ett totalt missförstånd”.

– Han åkte runt och var väldigt nära alla människor. En gång om året vid nationaldagen eller motsvarande bjöd han ju in 30 000 människor i  sitt slott. Man kan ju inte bli mer nära, säger kungen i SVT:s dokumentär Sveriges sista kungar och fortsätter:

– Sen att det är en annan struktur när det gäller själva det politiska. Han var ju en ruler på ett annat sätt än i en demokratisk stat. Men han hade det väldigt öppet. Det blev ett totalt missförstånd.

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.