A-
A+

Larm: Här är riskerna med julskinka

Forskning, Hälsa, MatNews55

En ny rapport slår fast att tillsatser i charkprodukter måste minska. Det rapporterar SVT.

Sarah Carlsson

Nu sätter EU:s livsmedelsmyndighet EFSA ner foten. Tillsatserna av nitrit i maten måste minska, det slår myndigheten fast i en ny rapport.

Nitrit och nitrat tillsätts i mat som konserveringsmedel och är även det som gör att skinka blir rosa. Ämnena omvandlas till nitrosaminer i kroppen och kan i vissa fall orsaka cancer, skriver SVT.

– Slutsatserna från vår utvärdering är oroande. Det är inte bara en forskningsfråga, utan användningen av nitrat måste minska i charkuteriprodukter, sa chefen för EFSA, Bernard Uhl, i en utfrågning i EU-parlamentet tidigare i november.

Ju mindre vi får i oss av dessa ämnen desto bättre, menar Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket. Riskerna påverkas dock av den generella kosthållningen.

– Vid jul äter vi av tradition mycket skinka och annat kött. Men hälsoriskerna ökar inte bara för att man äter julskinka några veckor om året. Om man däremot vet med sig att man äter mycket rött kött och chark under hela året tycker jag att man både för hälsans och miljöns skull kan försöka vrida om till lite mer vegetarisk kost, säger Emma Halldin Ankarberg.

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.