A-
A+

Ledare: Därför styrs USA av åldringar

Mitch McConnell, politisk ålderman i amerikanska senaten. Foto: AP/Andrew Harnik.
PolitikNews55

I Sverige lyser äldre riksdagsledamöter med sin frånvaro. I USA är det tvärtom där medianåldern i senaten är 65 år. Här är förklaringen till att det oftast är seniorer som beslutar om lagarna i USA, enligt SvD:s ledarskribent.

Rikard Jansson

Kontrasten till USA är lättförklarad, skriver SvD:s ledarskribent Janerik Larsson. Partierna i Sverige styr i högre grad medan deras roll är mycket begränsad i USA. Det är finansieringen av den amerikanska politiken som påverkar. Ofta bygger den på rika bidragsgivare.

Financial Times har i en undersökning visat att medelåldern är betydligt högre i USA än i andra demokratier. Medianåldern i kongressen har ökat sedan millennieskiftet. Utvecklingen går åt andra hållet för Tysklands förbundsdagen. Två länder där läget är oförändrat är det brittiska och franska parlamentet.

Medelåldern för senatorerna i USA är 65 år. I Riksdagen var genomsnittsåldern i fjol 46,5 år. Partierna SD, M och MP inga ledamöter över 64 år. Bland väljarna är dock 65-plussarnas andel 28 procent, skriver Jan Arleij i Senioren.

“Frågan är om lagstiftarnas ålder och vad det gör med politiken kommer förbli ett diskussionsämne under lång tid”, avslutar Janerik Larsson.

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.