Lennart, 84, flyttade till äldreboende - tvingas amputera benen

Hälsa, Inrikes, Människor, Sjukvård, Vård och omsorgNews55

De få månader som 84-årige Lennart Hammarström tillbringade på Fässbergshemmets korttids- och äldreboende fick dramatiska konsekvenser. En serie händelser på boende har lett till att Lennart tvingats att amputera sitt ben. – Det här handlar om upprörande vanvård, säger Lennarts dotter Malin Hammarström till Expressen.

Siri Hill

Annons

Annons

Under åtta års tid vårdade Malin Hammarström sin dementa pappa Lennart i hans hem i Lindome i Mölndals kommun. Man när Lennart bröt höften efter att ha fallit hemma fick han komma till Fässbergshemmets korttids- och äldreboende för rehabilitering. Något som Malin Hammarström ångrar bittert, det rapporterar Expressen.

– Det min pappa råkat ut för är ren och skär inkompetens under dessa tre månader. Jag tvekar inte att kalla det vanvård, säger Malin Hammarström till Expressen.

      LÄS MER: Tvingades amputera efter larver i sår

Tvingas amputera båda benen

Under tiden på boendet som ägs av den privata aktören Vardaga gick Malins pappa ner i vikt, led av svåra smärtor och när ett illa omhändertaget sår på Lennarts fot blev inflammerat fördes Lennart akut till sjukhus där hans ben nu måste amputeras.

– Detta var i början av förra veckan. Och härifrån har pappa fått professionell hjälp, säger Malin Hammarström och fortsätter:

– Man amputerade det ena benet ovanför knät i måndags. Och när han hämtat sig från den operationen tvingas man ta hans andra ben.

Som ett sätt att ge sin pappa upprättelse har Malin delat med sig av sin pappas historia på sociala medier. Nästan 4 000 personer har delat hennes inlägg på Facebook: ”Jag har påtalat lukten, jag har bett om antibiotika, ny vikt, ett CRP samt smärtlindring men ingenting har gjorts. Pappa har i dag ett CRP (infektionsvärde) på 180. Det skall ligga under 8 om det är normalt. Det skiljer 6 månader mellan bilderna på pappa. Han har tappat minst 15 kg i vikt, och det endast under en tre månaders period. Hur är det möjligt att ens svälta i Sverige?” skriver Malin Hammarström i Facebook-inlägget.

      LÄS MER: Ytterligare larm om missförhållanden på äldreboende

”Jag vill ge pappa upprättelse”

– Jag vill ge pappa upprättelse. Och jag vill försöka bidra till att andra inte ska behöva råka ut för något så här hemskt, säger hon till Expressen.

Fässbergshemmets verksamhetschef vill inte kommentera Malin Hammarströms kritik mot vården av hennes pappa men hänvisar till regionchefen Gertrud Öjetoft.

– Jag förstår att man är upprörd och ledsen när en närstående inte mår bra. I det här skedet handlar det om att utreda vad det är som har hänt och det håller vi på med. Vi har kontakt med kommunens MAS-sköterska och hoppas utredningen blir klar under nästa vecka, säger Gertrud Öjetoft till Expressen och påtalar att hon tycker att man bedriver en bra vård och omsorg på Fässbergshemmet.

Lennarts dotter Malin Hammarström kommer att anmäla Fässbergshemmet till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons