Nu kommer en efterlängtad årstid för alla som äger fritidshus i Sverige. Men det finns många viktiga saker att tänka på när man öppnar upp efter vintern. Här hittar du en lista med tips.
Mest läst i kategorin
Det kan vara klokt att planera in att öppna fritidshuset vid en tidpunkt när du har lite extra gott om tid för allt som ska göras. Många väljer det att göra det runt påsk eller kring någon annan tid under våren då det är lite extra lediga dagar, skriver Stugexperten.
Ett annat tips är att i god tid se till att du har allt som du behöver ha till hands, till exempel, verktyg, rengöringsmedel och skyddshandskar.
Lista med steg att följa
- Titta runt huset. Innan du sätter igång inomhus kan det vara en god idé att gå ett varv runt fritidshuset för att se om något har hänt under vintern. Kontrollera taket, väggarna, dörrarna och fönstren för eventuella skador eller tecken på inbrott. Vintern kan skada fönstren, särskilt i nederkanten där du kan behöva kitta om och måla. Hängrännor och stuprör bör rensas från skräp, barr och löv. Tung snö kan ha gjort att de flyttat på sig.
- Kontrollera vattenledningar och avlopp. Undersök så att allting fungerar som det ska. Det är viktigt att inspektera kranar, avlopp, toaletter för eventuella läckor eller skador. Har det varit en kall vinter är det inte ovanligt att vattenledningar fryser. Om något inte stämmer bör man kontakta en VVS-firma för hjälp. När man sätter igång vattnet för säsongen är det inte ovanligt att det låter i rören, det beror på luft som samlats under tiden som vattnet varit avstängt.
- Kontrollera att avrinning fungerar från huset och grunden. Titta efter skador som missfärgning på bjälklagets undersida och lukta efter ”mögellukt” i grunden eller huset.
- Kontrollera elen. Undersök alla brytare och säkringar och kontrollera att allt är korrekt inställt. Ta även en titt så att alla kablar och sladdar är hela, har du haft otur kan du haft besök av möss eller gnagare. Här kan du läsa tips från Anticimex om förebyggade åtgärder mot skadedjur.
- Städning. En rejäl uppfräschning behövs efter vintern. Dammsug och torka av alla ytor, inklusive möbler och golv. Ta även bort spindelnät och damm från tak och väggar. Glöm inte att rengöra köket och badrummet noggrant. Se även till att rensa stuprännor på löv, mossa och barr.
- Titta efter mögel. Leta efter tecken på mögeltillväxt på möbler, väggar och vrår. Små svarta fläckar på fasaden behöver du vanligtvis inte oroa dig för, det kan avlägnas genom att borstas bort eller tvättas bort med fasadtvätt.
- Kolla brandvarnaren. Byt ut batterierna i brandvarnaren och kontrolla att de fungerar som de ska.
- Vädra. Fritidshuset behöver luftas ut ordentligt efter vintern, detta kan också hjälpa till att minska risken för mögeltillväxt. Öppna fönster och dörrar och vädra ordentligt. Löv och jord som samlats vid husgrunden ska rensas bort för att träfasaden möjlighet till luft.
- Värme- och luftkonditionering. Starta uppvärmningen med en lägre temperatur och öka succesivt över tid, det är viktigt att värma upp fritidshuset långsamt efter vintern. Höjs temperaturen för snabbt kan det orsaka problem med fuktighet och kondens. En långsam temperaturökning kan hjälpa till att minska risken för mögeltillväxt och andra fuktskador. Glöm inte att öppna fönster och dörrar regelbundet för att friska upp luften och undvika fuktproblem.
- Rengör skorstenen. Sot och annat smuts kan ha samlats under den kalla årstiden som kan leda till farliga situationer om det inte tas om hand. Även fåglar kan ha byggt bo i skorstenen. Professionell sotare bör kontaktas för att utföra arbetet om du inte har rätt utrustning eller erfarenhet.
Läs mer:
Varning: Sitter du på en tickande bomb?
Här är fällorna du ska se upp för när du köper fritidshus
Källor: Stugexperten och Anticimex
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.