”Livet är inte en fråga om statistik”

Jan Scherman och Martin Linder diskuterade ålderism i News55:s tält i Almedalen. Båda var kritiska mot att äldre inte används längre upp i åren i arbetslivet. Foto: Ulf Hammarlund.
Fritid, SamhälleNews55

Den allt högre medellivslängden sätter hård press på pensionssystemet. Trots att många äldre vill jobba vidare motarbetas de och tvingas gå i pension. Alecta höll seminarium om ”Ålderism – ett hot mot bra pensioner” i News55:s tält i Almedalen.

Rikard Jansson

Annons

Annons

Annons

Annons

Jan Scherman, tidigare bland annat TV 4-direktör, men som nu  vill kalla sig diversearbetare, debatterade med Unionens ordförande Martin Linder om ålderns betydelse.

— Äldre har missgynnats länge, och yngre gynnats. Vi i Sverige lever fortfarande i den världen att äldre inte ska stå i vägen. I andra länder är de som vill bli statsöverhuvuden oftast över 70. Det skulle inte kunde hända i Sverige där vi knappt har någon pensionär i riksdagen, menade Jan Scherman.

Martin Linder hade ungefär samma bild.

— Det måste sändas ut signaler i ledarskapet och från politiken, näringslivet och facket att äldre behövs. Redan vid 40 ökar risken att väljas bort. Och oftast är det kvinnor som drabbas.

— 30 procent av våra medlemmar i Unionen tycker att det är en nackdel att vara plus 55 och tio procent blir trakasserade för åldern. Hälften av våra äldre medlemmar har inte fått någon kompetensutveckling de senaste tolv månaderna. Det kan inte vara rimligt att utvecklingen ska avta på grund av ålder.

Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef Forena, satt i publiken och menade att det finns 800 000 individer mellan 65 och 74 år som skulle kunna fortsätta jobba eller gå ut i yrkeslivet igen.

Jan Scherman högg på det direkt:

— Den siffran är mycket intressant och den kommer jag att använda mig av framöver. Polisen tog in pensionärer när deras utredningshögar bara växte. De gjorde ett gott jobb, och högarna minskade.  Äldre arbetskraft behövs.

Jan Scherman tycker att pensionsåldern ska tas bort helt och hållet.

— En gammal kvarleva. Ta bort åldern och inför samtal mellan arbetsgivare och anställd istället. Då får alla vara med och bestämma, var hans förslag.

Han tog upp de populära tv-personligheterna Claes Elfsberg och Marianne Rundström som mot sin vilja tvingades bort från SVT.

— De blev offer för en korkad regel. Livet är inte en fråga om statistik.

Scherman efterlyser också flera äldre i Riksdagen.

— Skriv till era partier inför nästa val. Fråga vilka 60-plussare de tänker satsa på. Sätt press på partierna. Den utveckling vi ser nu med nästan inga äldre alls i riksdagen måste få ett stopp.

Annons

Annons

Ulf Hammarlund

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons