Matsalar för Härjedalens äldre stängs ner

Inrikes, Människor, Mat, Samhälle, Vård och omsorgNews55

De äldre på tre boenden i Härjedalens kommun kommer inom en snar framtid inte ha möjlighet äta mat tillsammans då kommunen har beslutat att stänga matsalarna, det rapporterar P4 Jämtland.

Siri Hill

Annons

Annons

Senioren i Sveg, Mobacka i Lillhärdal och Fjällglimten i Vemdalen är de tre äldreboenden som Härjedalens kommun har beslutat att stänga matsalarna på. Och beslutet står inte oemotsagt, det rapporterar P4 Jämtland.

Inga-Lill Svenssons mamma bor på ett trygghetsboende i Sveg och brukar äta i matsalen på äldreboendet Senioren. För dem har kommunens beslut väckt starka känslor.

      LÄS MER: Riksdagsledamot: Maten viktigast när man blir äldre

”Jätteviktigt för de äldre att få äta tillsammans”

– Jag är förtvivlad över att man gör så här. Det är jätteviktigt för de äldre att få äta tillsammans och nu stänger man bara ner, säger Inga-Lill Nilsson till P4 Jämtland.

De tre boenden som får sina matsalar stängda var tidigare särskilda boenden. Det är i samband med att de nu görs om till trygghetsboenden – det vill säga lägenheter anpassade till äldre – som matsalarna stängs. De äldre kommer från och med nu istället att få matlådor serverade i sina lägenheter, rapporterar P4 Jämtland

Både de boende och anhöriga uttrycker kritik gentemot beslutet som de anser innebär en risk för att de äldre blir isolerade i sina lägenheter och inte kommer ut och träffar folk. Men enligt Anda Embretzen, socialchef på Härjedalens kommun, påverkar beslutet främst de äldre på Senioren. Och de anhörigas rädsla för att de äldre ska känna sig ensamma vill man från kommunens sida ta på allvar.

      LÄS MER: Ingemar Lindgren, 91, tycker att äldre kan äta mer frysmat

Vill ta önskemålen i beaktning

– Om det finns önskemål om att inta måltider i gemenskap med andra så kommer vi se till att det finns möjlighet till det så långt som möjligt, säger Anda Embretzen till P4 Jämtland.

Men Inga-Lill Nilsson är fortfarande orolig för att hennes mamma på trygghetsboendet Senioren kommer uppleva att tillvaron känns mer ensam framöver.

– Hemtjänsten hämtar henne i dag så att hon får komma till matsalen och äta med andra. Då tycker hon maten är god. Annars äter hon inte, maten ligger kvar. Det är det här efter också, att de får dricka kaffe och prata med varandra. Då är hon nöjd, säger Inga-Lill Nilsson till P4 Jämtland.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons