Myndigheter försökte stoppa prästens tilltag i "Antikrundan"

Brott, lag och straff, Fritid, lek och spel, Inrikes, Konst, kultur och nöje, Människor, Mänskligt, Medier, Religion och troNews55

När ”Antikrundan” kom till Huseby Bruk tog prästen Karl-Henrik Wallerstein med sig dopfunten för värdering. Det gillade inte myndigheterna som försökte stoppa programmet, skriver Expressen.

Anton Hagwall

Annons

Annons

Det var när SVT:s populära program ”Antikrundan” kom till Huseby Bruk utanför Alvesta som prästen Karl-Henrik Wallerstein tog med sig dopfunten från Göteryds Kyrka, skriver Expressen.

Prästen ville värdera klenoden, en silverskål som funnits i kyrkan sedan 1767 och har använts vid tusentals dop. Det visade sig att silverskålen har ett försäkringsvärde på över en miljon och är mer eller mindre ovärderlig.

– Det är det häftigaste föremålet jag har haft i ”Antikrundan”, säger silverexperten Lars-Yngve Johansson till tidningen.

Värderingen skildras i årets första avsnitt av ”Antikrundan”, men inslaget var nära att inte visas efter att myndigheterna hört av sig. Prästen Karl-Henrik Wallerstein hade nämligen inte tillstånd att ta med sig skålen.

      LÄS MER: Kyrkan lockar rekordmånga

Länsstyrelsen ville stoppa inslaget

Länsstyrelsen i Kronobergs län och Riksantikvarieämbetet blev bestörta när de fick höra om tilltaget. Det bryter nämligen mot kulturmiljölagen. Men på ”Antikrundans” redaktion tar man protesten med lugn.

– De har ju ingen rätt att stoppa vad vi sänder. Någonstans måste kunskap vara bättre än okunskap, säger programledaren Anne Lundberg, till Expressen.

Hon tror att myndigheterna reagerat som de gjort på grund av de inte visste vad silverskålen var värd och har blivit generade.

Prästen, Karl-Henrik Wallerstein, känner ingen skuld och inget brott har anmälts.

­– Jag syndade inte och ångrar ingenting. Jag tror inte gud är arg på mig, säger han till SVT.

     UPPTÄCK VÅR EKONOMISAJT E55:

      LÄS MER: Så gör du ett bostadsklipp nu

      LÄS ÄVEN: Forskare varnar: Finansministern har fel om Sveriges ekonomi

      LÄS ÄVEN: SL:s nya höjning slår mot pensionärer

 

Anton Hagwall
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons