A-
A+

När ska man göra syntest som diabetiker? - Husoptikern svarar på nya frågor

HälsaNews55

Varje vecka svarar vår husoptiker Lars Wulfing på era frågor. Den vecka har vi fått många läsarfrågor om grå starr. Vill du ställa en fråga till Lars skickar du den till [email protected]

Rikard Jansson

Annons

Annons

Hej. Jag har opererats för grå starr på båda ögonen så nu är jag inte närsynt längre och slipper glasögon/linser.  Men jag måste alltid ha glasögon när jag läser. Ålderssynfel.

Nu undrar jag om det finns linser för ålderssynfel så att jag kunde få slippa ha glasögon på huvudet alltid. I få fall linser som man har en månad och kan sova med. Med vänlig hälsning Christina

— Hej Christina och tack för din fråga! Visst kan man ha kontaktlinser för att minska behovet av läsglasögon även efter gråstarrsoperation. Endera sätter man en ”läslins” på ena ögat och ser då på långt håll med ena ögat och på nära håll med andra ögat – kallas ”Monovision”

— Eller så provar man ”multifokala” linser som då ger seende på långt och nära håll i samma lins. Dock ska man vara medveten om att det är fråga om en kompromiss, vilket gör att man får minska kravet på perfekt skärpa på båda avstånden.

— Att ha linser dygnet runt är något du får prata med din optiker om huruvida toleransen i dina ögon tillåter detta, själv är jag förespråkare för dagslinser som man sätter in på morgonen och tar ut på kvällen då dessa ger minst risk för komplikationer.

Hej.

Jag har diabetes, vilket gör att jag inte har samma syn hela dagen. När ska jag göra en syntest? När sockret är lågt eller högt?

Carina

— Hej Carina och tack för din fråga. Vid diabetes påverkas synskärpan beroende på blodsockernivån och som du skriver så ser man ibland bättre och ibland sämre. Det gäller att göra synundersökning vid tidpunkten för en stabil blodsockernivå för att få bästa skärpa. I vissa fall där man under dygnet har återkommande variationer kan man göra flera synundersökningar vid olika tidpunkter och då ha flera glasögonpar som då används vi de olika blodsockernivåerna.

— Min rekommendation blir att du beställer en tid på dagen som infaller i period av ”stabil blodsockernivå” och eventuellt gör en extra undersökning i period med den högsta blodsockernivån.

Hej!

Jag har starr på vänster öga men man har sagt att man inte kan operera på grund av att jag har fel på hornhinnan. Båda ögonen har fel på hornhinnan, det kommer vätska mellan hinnorna. Var hos ögonläkare för några år sedan. Har man kommit på nya operationsmetoder? 

Hälsningar Karin i Varberg

— Hej Karin och tack för din fråga! De etablerade operationsmetoderna för grå starr är nog i stort sett samma idag som för några år sedan. Jag tror att man bedömer risken för att förvärra status på dina hornhinnor som för stor i förhållande till det du skulle vinna på en gråstarrsoperation.

— Du får nog ställa in dig på att gå på konsultation med jämna mellanrum och när den grå starren utvecklats så den är huvudanledning till din synnedsättning så gör man troligen en ny bedömning.

Hej optikern!

Jag har under sommaren fått en ”solfläck” i ögat. En ljus punkt i synfältet som rör sig. Vad är detta? Hur får jag bort den? Micke

— Hej Micke och tack för din fråga! Det du beskriver låter som att du fått en liten förtätning i glaskroppen och det brukar inte vara farligt men väl störande och syns oftast tydligare mot ljus bakgrund, exempelvis om man ligger ned och tittar upp i himlen.

— Dessvärre är det inte så lätt att få bort den utan du får troligen vänja dig vid att den finns där. Rekommenderar dock att du gör en ögonhälsoundersökning och får fastställt att det är som jag tror.

Hej Lasse!

Kan en optiker skicka en remiss till en ögonmottagning eller måste jag besöka min VC? Tack på förhand. Hälsningar Tudor

— Hej Tudor och tack för din fråga! Vi som optiker skickar ofta remisser till ögonmottagningar om vi misstänker sjukliga förändringar eller hittar något som bör undersökas närmare – så det går utmärkt!

Hej!
Jag har astma och använder mycket mediciner i form av inhalationer
Dessa innehåller cortison. När jag var hos en optiker sist så syntes det början till starr. Kan detta bero på medicinen?
Är snart 53 år.
Hälsn Annette  

— Hej Annette och tack för din fråga! Att långvarig behandling med kortison i ögondroppar kan leda till utveckling av grå starr är känt sedan länge. Att astmamediciner i inhalationsform med högt kortisoninnehåll kan utveckla grå starr är möjligt men tillhör ofta kategorin ”mindre vanliga biverkningar” enligt FASS.

— För att få klarhet om det kan vara en bidragande orsak i ditt fall så bör du ställa frågan till din medicinskt behandlande läkare som har koll på din medicins eventuella biverkningar.

Annons

Annons

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!