News55

Ny studie: Läkemedel boven bakom självmord bland äldre

Artikelbild
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 19 juni 2022

Den psykiska ohälsan bland äldre ökar i takt med att vi som befolkning blir äldre och självmord på äldreboenden är en tragisk verklighet. I en ny studie har forskare undersökt hur och varför äldre begår självmord.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

GP skriver att en ny studie vid Göteborgs Universitet visar att var fjärde person som tog livet av sig på ett äldreboende, och är över 75 år, gjorde det med hjälp av läkemedel. Syftet med studien var att undersöka hur och varför äldre begår självmord. Forskare menar att i takt med en stigande medelålder ökar antalet personer med sömnproblem och ångest i Sverige. Ytterligare orsak till sämre psykisk hälsa är att flytta till äldreboende är för många omtumlande och kan orsaka depression.

En av forskarna bakom studien, Margda Waern, menar att kunskapen om depression bland äldre måste bli bättre.

– Vi måste göra allt för att öka livskvalitén för personer som bor på äldreboenden. Det har inte minst åren med pandemin visat oss. Personalens kunskap om risken för självmord med läkemedel måste öka och personalen måste få en chans att känna igen tecknen på depression när en person flyttar in på äldreboende.

Studien gjordes på data från 280 00 personer över 75 år som var bosatta på äldreboenden i Sverige mellan år 2008 och 2016. 110 av dessa dog i självmord. Forskarna förvånades över att det var läkemedel som stod bakom hela en fjärdedel av självmorden då man tidigare trott att de inte ska vara så tillgängliga. Till exempel ska sömnmedel vara ett av de läkemedel som förhöjer självmordsrisken. Läkemedel som däremot kan minska risken är modern antidepressiv medicin.

Saker som kan vara tecken på behandlingsbar depression är minskad aptit eller livströtthet. Märker man av dessa symtom hos en anhörig ska man direkt kontakta boendets personal.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS