News55

Ojämlik vård för äldre enligt ny rapport

Artikelbild
STOCKHOLM 20100914 :
Axel Ellung
Axel Ellung
Uppdaterad: 01 juli 2015Publicerad: 01 juli 2015

Enligt en ny rapport från Pensionärernas riksorganisation, PRO, drabbas äldre i Sverige av en ojämlik vård.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Även om kvalitén på vården generellt sett är god, menar rapportförfattarna att äldre blir utan både de mest lämpliga läkemedlen och den bästa vården.

– Många vet inte att det råder andra regler för äldre. Äldre kvinnor får inte kallelse till mammografi eller cellprovtagning och äldre män får inte alltid den bästa behandlingen mot prostatacancer. Det är åldern som avgör och det är oacceptabelt, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO.

PRO har jämfört hur vården skiljer sig mellan olika landsting och konstaterar att det kan spela mycket stor roll var i Sverige man bor för vilken vård och omsorg man får. Äldre med psykisk ohälsa får enligt rapporten inte den vård och behandling som de borde få. Ett stort problem är att äldre tvekar att söka vård för psykiska problem.

PRO föreslår i rapporten att det införs äldremottagningar i Sverige med specialister på äldres alla sjukdomar. Man föreslår även att vårdpersonal utbildas mer i äldrepsykiatri.

Rapporten presenteras på PRO:s seminarium ”Jämlik vård – även för äldre?” i Almedalen på onsdagen. I samband med seminariet kommer News55:s grundare Artur Ringart att fråga ut äldreministern Åsa Regnér (S) i heta stolen.

– Det ska bli mycket intressant att fråga ut äldreminister. Jag har själv via äldre släktingar på nära håll sett att det finns stor brister i äldrevården, säger Artur Ringart.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS