News55

Påverkas min hälsa av tappade plomber? - hustandläkaren svarar

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 25 nov. 2020Publicerad: 25 nov. 2020

News55:s hustandläkare Martin Beiring svarar här på era första läsarfrågor om tandhälsa. Fortsätt att skicka in dina frågor till [email protected]

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hej! Jag är 60 år gammal och har fått tandlossning. Min tandläkare säger att tandimplantat inte är ett alternativ. Hur kommer det sig? Vänligen, Stina  

– Hej Stina. Det kan finnas många skäl till att implantat inte är möjliga. Vad som är viktigt inför implantatbehandling är framför allt att man har friska förhållanden i munnen. Det betyder exempelvis att man måste behandla  tandlossningssjukdomen och eventuell karies innan man kan starta en  behandling med implantat. Rökning är också en faktor som kan ställa till  mycket stora problem. Man måste kort sagt skapa friska förhållanden. Det är  sedan viktigt att man som patient kan ha en god hygien så att de friska  förhållandena bibehålls efter genomförd behandling. 

– Det finns också risk för att man har för lite ben kvar för att enkelt kunna sätta implantat eller att någon allmänsjukdom föreligger som försvårar eller omöjliggör användandet av implantat. 

– Dock kan väldigt många av dessa problem lösas idag. Att behandla  tandlossningssjukdomen är normalt sett inget problem förutsatt att man som  patient är beredd på att göra de åtgärder som tandläkaren rekommenderar för att just lyckas med detta. Har man sedan för lite ben så finns det möjligheter som inte är allt för komplicerade för att just återskapa ben i  tillräcklig mängd för att kunna sätta implantat. Inte alla tandläkare jobbar med detta och man kan behöva söka sig runt för att hitta de som behärskar tekniken. Oftast hittar man dem på kliniker med fördjupad kunskap om  implantatbehandlingar.

Hej! Är 75 år gammal och har enl tandläkare och tandhygienister mkt bra tänder. 

När jag var 15 år började jag använda tandtråd och har fortsatt med det hela mitt liv. Tänker alltså inte sluta med det trots att jag för en tid  sedan läste en undersökning som hade kommit fram till att tandtråd var  onödigt och inte bidrog till en allmänt sett bättre tandhälsa! Är detta en  vedertagen, vetenskapligt grundad inställning bland er tandläkare eller  är det något lurt med undersökningen?  

Som kuriosa vill jag nämna, att när en gång Annika Sörenstam, världens genom tiderna bästa kvinnliga golfare, fick frågan: “Vad skulle du, som det viktigaste föremålet, ta med dig till en öde ö?” så blev svaret ” min  tandtråd !” Heja Annika – samma gäller för mig !  

Bästa hälsningar Staffan W  

ANNONS

– Hej Staffan, Den vedertagna uppfattningen och rekommendationen beträffande tandtråd är att tandtråd är mycket bra dock förutsätter det ett regelbundet användande på daglig basis samt ett korrekt utförande. Man kan säkert hitta vissa undersökningar som visar på motsatsen vad beträffar många olika tekniker men man måste då titta specifikt på hur undersökningen är genomförd och vilka parametrar man har tittat på. Frekvens av användande, teknik, tråd etc. Det är dock konsensus i branschen att tandtråd som används korrekt och på daglig basis har god effekt på den orala hygienen.  

– Med det sagt så finns det också en uppsjö andra hjälpmedel för att hålla rent mellan tänderna som kan vara lika bra eller bättre. Vad jag tycker är viktig är att man är bekväm med det hjälpmedel man har valt för att göra rent mellan tänderna samt att man använder det på daglig basis. 

Hej! Jag tappade två plomber i början av coronaperioden tidigt i våras. De släppte när jag använde tandtråd. Påverkar det här min hälsa? Vänligen Marianne 

– Hej Marianne. När man tappar en lagning bör man söka upp tandläkare akut för att laga  dessa åtminstone temporärt. Annars finns det en risk att situationen kan  förvärras. Det är näst intill omöjligt att hålla rent i en defekt som uppstår efter en tappad fyllning och ny karies etablerar sig lätt i sådana områden. I tandvården har studier nu visat på relativ låg spridning av corona. Detta  beror troligen på att man i tandvården är väldigt duktig på hygien generellt. Är det så att det kräver en större behandling så kan man som sagt under corona laga temporärt akut för att sedan ta tag i detta när man känner sig  tryggare.

Hej Martin Beiring! Jag har en djup tandficka vid en framtand och samma på en kindtand.  Jag har fått besked att borsta med en mellantandborste så kan fickan minska. Är det det enda som kan hjälpa? Eller vad annars göra?  Mvh Irene  

– Hej Irene, Tandköttsfickor är signal på att man har en pågående tandlossning. När det gäller tandköttsfickor – som är en signal på att man har en  pågående tandlossning – är det framförallt viktigt att man går till  tandhygienist eller tandläkare för en mekanisk rengöring på djupet i fickan/ fickorna. Om man inte gör detta kommer fickorna inte att försvinna. Efter genomförd behandling så går svullnaden i tandköttet ner till följd av att man  avlägsnat tandsten ur tandköttsfickan och minskat bakterienivån därav.  

– Sedan när man har genomfört behandling som ofta omfattar hela munnen och fått rent så är det viktigt att man fortsätter att hålla rent emellan tänderna  med exempelvis mellanrumsborstar för att fickorna inte skall återetablera sig.  I vissa fall och under vissa omständigheter så kan det vara så att fickan  kvarstår trots genomförd behandling. Då kan man komplettera behandlingen med vissa små kirurgiska ingrepp för att korrigera bennivån så att fickorna försvinner. Det förutsätter dock att man visat på god hygien och inte röker.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS