A-
A+

Polisen: Då kan du straffas om du går mot rött

Brott, lag och straff, InrikesNews55

Polisen reder ut vad som gäller för fotgängare, bilister och cyklister som passerar ett rödljus. Det rapporterar GP.

Sarah Carlsson

Annons

De flesta har nog gått mot röd gubbe någon gång och tänkt att det inte är hela världen eftersom det inte är straffbart. Men polisen sätter ner foten och klargör att man bara ska gå när det är grönt.

– Nej, det är olagligt. Rödljuset finns där av en anledning. Man ska invänta grön gubbe, säger Anders Schääf, utredningschef vid trafikpolisen i region Väst, till GP.

Det finns även fall där det faktiskt kan bli en påföljd för fotgängare som går mot rött ljus.

– Ett exempel: En bilist med grönt får plötsligt tvärnita och väja för att en fotgängare med rött plötsligt kliver ut på övergångsstället. Till höger om bilisten finns en cyklist som prejas av bilen, faller i backen och skadas. Bilföraren kan möjligen ha rättsligt efterspel att vänta om den exempelvis inte haft tillräckligt avstånd till cyklisten, kört för fort eller gjort något annat som strider mot lagen, säger Anders Schääf och fortsätter:

– Men framför allt kan fotgängaren genom sitt agerande ha orsakat olyckan och därmed gjort sig skyldig till trafikbrott, exempelvis vårdslöshet i trafik, vilket kan leda till dagsböter. Grov vårdslöshet i trafik orsakat av en fotgängare är sällsynt, men skulle rent teoretiskt kunna leda till fängelse, säger han till GP.

En bilist som kör mot rött blir av med körkortet och får betala 3000 kronor i böter, medan cyklister för böta 1500 kronor.

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.