News55

Så förbereder storregionerna massvaccinering

Artikelbild
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 feb. 2021

Planeringen pågår för fullt för den stora massvaccineringen. Så här ska storregionerna, som har högst belastning, ta hand om de stora massorna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I landets tre största tre regioner: Region Stockholm, Västra Götaland och Region Skåne pågår just nu en intensiv planering och förberedelse för att klara av den stora massvaccineringen i fas 4.

I Stockholm ingår 1,4 miljoner personer som ska få dosen inom ramarna för fas 4 som man hoppas kunna inleda under våren.

– Från april och framåt hoppas vi kunna starta upp det här i en viss skala, säger vaccinsamordnare Magnus Thyberg till SVT och enligt honom kommer större delen av regionens kapacitet att användas.

-Den breda allmänheten kommer inte vaccineras på sjukhus, det kommer att vara på vårdcentralen eller särskilda mottagningar för vaccination, säger han.

Likaså kan många tillfälliga lokaler och platser att användas, exempelvis köpcentrum och liknande. Vårdval vaccination har många aktörer, uppemot 400 i Stockholm och därigenom kommer många olika platser att användas för vaccination.

I Västra Götaland ska 800 000 vaccineras, bland annat på regionens vårdmottagningar och via företagshälsovården. Men när vaccinationsfasen ska inledas och vilka lokaler som ska användas är ännu inte spikat.

-Utöver dessa kommer vi upphandla externa vaccinatörer som i nuläget inte har uppdrag inom Vårdval vårdcentral som kommer att hjälpa till säger Kristine Rygge, regionens vaccinsamordnare till SVT.

Region Skåne har skrivit avtal med 17 vårdbolag som planerar att påbörja vaccineringen i fas 4 av 470 000 skåningar i maj.

ANNONS

Planen är att 70 procent ska ha fått en första dos före första juni.

-Allt styrs helt av tillgången på vaccin, säger Lars Kristensson, förvaltningschef för medicinsk service i Region Skåne.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS