A-
A+

Så försöker högerextrema provocera fram inbördeskrig

Krig, oro och konflikter, UtrikesNews55

Det högerextrema våldet ökar och enligt experter planerar nu vissa grupper våldsamma terroraktioner. Det rapporterar DN.

Sarah Carlsson

Annons

Annons

Vit makt-terrorism är ett stort hot i USA. En ny rapport från tankesmedjan CSIS visar att i år stod högerextrema för 90 procent av landets terrorattacker och politiska våldsamheter, skriver DN.

– Hotbilden från jihad är inte obefintlig, men har definitivt börjat tyna bort här i USA. Det största hotet nu är högerextrema, säger forskaren Seth Jones på CSIS till tidningen.

I oktober grep FBI tretton högerextrema män som misstänks för en komplott där de skulle försöka kidnappa och mörda två toppdemokrater i USA. Enligt FBI gick det hela ut på att försöka provocera fram ett inbördeskrig.

Chris Wray, FBI:s direktör, menar att USA:s största inrikespolitiska hot är vit makt-terrorism.

– Den inhemska terrorismen från högerextrema har länge varit spretig och decentraliserad. De flesta attacker har utförts av individer eller små grupper. Men nu ser vi tecken på att de börjar organisera sig och koordinera aktioner mellan olika milisgrupper som kommunicerar med varandra i olika delar av landet, säger Seth Jones till DN.

Annons

Annons

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!