A-
A+

Så många röstar på populister

Röster åt populisthållet kommer från en ny skara väljare, visar forskning.
Politik, SamhälleNews55

Ny forskning visar hur många européer som väljer att lägga sin röst på populistiska, högerextrema eller vänsterextrema partier. Och de som ansluter sig till den växande skaran kommer från led som man kanske i första hand inte tror.

Annelie Sandström

Nästan en tredjedel av européerna väljer att lägga sin röst på populister. Det visar ett nytt forskningssamarbete mellan 31 länder och hundra statsvetare, skriver The Guardian rapporterar Omni.

Och de som ansluter sig till skaran är personer som inte tidigare betraktats som klassiska populistväljare, nämligen äldre kvinnor och utbildad medelklass.

Det är ett flertal faktorer som tros ligga bakom detta. Framför allt handlar det om ett växande missnöje i frågor som invandring, ekonomin, hanteringen av klimatkrisen samt åtgärderna under coronapandemin, enligt forskarna.

– Många studier visar att när populister säkerställer makt, eller får inflytande över makt, sjunker kvaliteten på den liberala demokratin, säger Matthijs Rooduijn, som lett forskningsarbetet, skriver Omni.

Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.