Så många svenskar uppger att de påverkats av Greta

InrikesNews55

En färsk opinionsundersökning från Sifo visar hur stort inflytande klimataktivisten Greta Thunberg har på svenskarnas syn på klimatet. Det rapporterar Expressen.

Rikard Jansson

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Greta Thunberg har verkligen varit i ropet det senaste året och bland annat blivit utsedd till “Person of the year” av Time Magazine. Sifo och Expressen har gjort en attitydundersökning bland svenskarna kring hur hon har påverkat människors syn på klimatet.

Undersökningen visar att mer än var fjärde person har påverkats av henne. Totalt uppger 29 procent att hennes kampanjande haft effekt medan 64 procent säger att det inte påverkat dem alls. Det skiljer sig rejält mellan män och kvinnor. 23 procent av männen säger att de påverkats av henne medan samma siffra för kvinnor är 36 procent.

Attityden skiljer sig också rejält mellan borgerliga väljare och Januari-avtalets medlemmar. Människor som röstar på Miljöpartiet eller Centerpartiet är de som säger sig vara mest påverkade av hennes kampanjande och där svarar hälften av de röstande att de påverkats av Thunberg.

Bland oppositionen är det moderater som påverkats mest, 23 procent, och minst påverkade är sverigedemokrater, 11 procent.

Klimatpsykologen Kali Andersson anser att stödet om 22 är oväntat lågt om man räknar in det stora genomslag som Greta Thunberg haft massmedialt.

“Jag tycker att siffran är väldigt låg, eftersom Greta Thunberg har påverkat medierna oerhört mycket. Alla skriver om Greta, och nästan alla i hela världen vet vem hon är, säger Kali Andersson till Expressen.

 

 

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons