News55

Så länge har du vatten i kranen vid elavbrott

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 29 sep. 2022Publicerad: 29 sep. 2022

Det finns en verklig risk att elen stängs av i vinter, enligt Svenska kraftnät. Vid en sådan situation kan konsekvenserna bli stora, inte bara vad gäller värme och belysning. Det skriver Nyheter24.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I vinter finns en påtaglig risk för att hushåll kan kopplas bort från elnätet i Sverige, på grund av effektbrist. I en sådan situation försvinner inte bara värme och belysning utan även vattnet i kranen.

– Får du strömavbrott i hushållet eller kvarteret faller dricksvattnet snabbt bort på grund av att trycket i ledningarna inte kan upprätthållas. Då kan det vara bra att snabbt, innan trycket försvinner, spola upp en mängd kranvatten i kannor och ställa i kylen så att man har till dryck och annat viktigt, säger Klara Westling, expert inom avlopp och miljö på Svenskt Vatten, till Nyheter24.

Hur länge det finns vatten i kranen beror på hur många som är kopplade till nätet och som nyttjar vattnet.

– Min personliga erfarenhet är väl någon timme, men det skiljer sig som sagt mycket, säger Westling till nyhetskanalen.

Många kommuner har reservkraft för att vatten och avlopp ska fungera även vid elavbrott. Vattenförsörjningen fungerar dock kort efter ett elavbrott även utan reservkraft. Men den som har egen brunn förlorar vattnet i kranen direkt.

Om vattenverken saknar reservkraft kan trycket i ledningarna sjunka inom några timmar, och då kommer inget vatten i kranarna och det går inte att spola i toaletten.

Läs gärna Energimyndighetens råd för vad du ska göra om ett elavbrott påverkar vattentillgången. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS