News55

Så skyddar du dig mot digitala sol- och vårare

Artikelbild
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 04 okt. 2021

Romansbedrägerierna på nätet har ökat kraftigt och lett till fler polisanmälningar. Här är bästa tipsen om hur du kan skydda dig från att bli lurad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det trevliga chattandet och spännande äventyret på nätet kan sluta på ett obehagligt sätt och med en ekonomisk smäll om man inte är vaksam. Antalet polisanmälda romansbedrägerier ökade kraftigt i augusti, skriver Sörmlands Nyheter.

– Vi ser en uppgång under pandemin, framför allt under senare delen, säger Lotta Mauritzson, nationell samordnare på polisens Nationellt bedrägericenter till tidningen.

Totalt anmäldes 110 romansbedrägerier i Sverige under augusti, vilket är en ökning med 37 procent jämfört med månaden innan, enligt siffror som Stöldskyddsföreningen sammanställt. Mest ökade anmälningarna i polisregionerna Syd och Väst, med 94 respektive 145 procent.

Under pandemin har sociala medier och nätdejtingsajterna varit platsen framför andra för den som söker närhet. Men det finns de som snarare har pengar i sikte än kärlek. Gärningsmannen utger sig ofta för att ha ett högstatusyrke som läkare eller militär. Tre av fyra som drabbas är kvinnor och ofta luras offret att låna ut pengar. Snittkostnaden för ett romansbedrägeri är runt 350 000 kronor, uppger polisen, skriver Dagens Vimmerby.

Det kan vara svårt att genomskåda en bedragare, men det finns varningssignaler.

– Var väldigt försiktig när du inleder ett förhållande över nätet, kommer pengar på tal så ska du nog dra öronen åt dig och vara ifrågasättande, ta gärna hjälp av en vän eller bekant som kan se detta från en objektiv synpunkt, säger Paul Pintér, rådgivare mot digitala brott på Stöldskyddsföreningen till Dagens Vimmerby.

Just lån eller skickande av pengar är ett starkt varningstecken. Många som får frågan kanske låter bli första gången, men en skicklig romansbedragare ger sig inte utan vidhåller kontakten och visar förståelse ända fram tills offret ger med sig, uppger tidningen.

SSF tips för att undvika romansbedrägerier:

ANNONS

• Uppmärksamma typiska drag för en romansbedragare, såsom statusyrken, konstlade formuleringar eller slarvigt språkbruk.

• Sök på bild och namn!

• Skaffa en objektiv bild av situationen, exempelvis genom att be om hjälp från en oberoende person.

• Att bli ombedd att skicka pengar är ett starkt varningstecken för att du blir utsatt för ett bedrägeriförsök.

• Har du blivit drabbad så polisanmäl alltid.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS