A-
A+

Så undviker du den dolda kvinnosjukdomen – fem saker att tänka på

Äldre kvinnor på promenad. Foto Hasse Holmberg / TT
Forskning, Hälsa, Sjukvård, Vård och omsorgNews55

Omkring 240 000 kvinnor i Sverige kan vara drabbade utan att veta om det. Obehandlad kan sjukdomen vara livshotande. Njursvikt drabbar både kvinnor och män, men kvinnor har 43 procent sämre chans att få en diagnos, enligt en ny forskningsstudie. Men det finns fler saker du kan göra för att både förebygga och upptäcka sjukdomen i tid.

Anton Hagwall

Annons

Annons

Nära sex procent av befolkningen, 560 000 personer, har kronisk njursvikt. Men majoriteten vet inte om det. Och det är mycket vanligare att kvinnor inte diagnostiseras än män, visar en forskningsstudie vid Karolinska Institutet. Kvinnor har hela 43 procent lägre chans än männen, trots att tillståndet drabbar båda könen i ungefär samma grad.

Obehandlad kan njursvikt innebära att ett livshotande tillstånd förblir obehandlat. Men det finns fler saker att tänka på för att upptäcka och förebygga sjukdomen.

– Njursjukdomar är tysta sjukdomar och därför måste vi vara särskilt uppmärksamma. Alla som har högt blodtryck, diabetes eller hjärtsjukdom ligger i riskzonen och bör screenas för njursjukdom med ett enkelt blod- och urinprov. Om fler gjorde det skulle vi kunna minska förekomsten av allvarlig njursvikt, säger Marie Evans, njurforskare på Karolinska Institutet.

      LÄS MER: Sex enkla vanor som ökar din chans att bli 90 år

Håll utkik efter varningsklockorna

Njursvikt är en tyst sjukdom som kommer smygande, först utan symtom. Det vanligaste tecknet på njursvikt är onormal trötthet, ofta i kombination med illamående och dålig aptit. Andra symptom är svullnad och klåda.

Problemet är att nästan alla känner liknande symtom någon gång då och då. Om njurarna skadas kan det dröja länge – faktiskt flera år – innan man börjar känna av symtomen. Vid det laget kan njurfunktionen ha minskat med mer än hälften. Riskfaktorer är bland andra hög ålder, diabetes, högt blodtryck, övervikt, åderförkalkning och hjärt- kärlsjukdomar.

Det är bättre att söka vård i tid. även om man känner sig osäker.

      LÄS MER: Experten tipsar: Tio saker att tänka på inför pensionen

Annons

Annons

Fem saker för att förebygga njursvikt

– Se till att kontrollera blodtrycket regelbundet. Ett enkelt sätt att ha koll på hur kroppen mår. Det bör inte överstiga 140/90.

– Håll dig i form med motion och undvik övervikt. Som i de flesta fall är träning i lagom mängd och en välbalanserad kost stora fördelar för hälsan.

– Undvik rökning! Den stora hälsoboven. Fimpa!

– Överdriv inte intag av antiinflammatoriska läkemedel av typen NSAID, som diklofenak eller ibuprofen.

– Har du diabetes, följ kostråden och se till att ha ett välkontrollerat blodsocker.

I år sammanfaller Världsnjurdagen – en global kampanj för att uppmärksamma njurarnas betydelse för hälsan -. med den Internationella kvinnodagen, den åttonde mars. Det uppmärksammas av Njurförbundet, som vill uppmärksamma att kvinnor har lägre chans att få diagnosen njursvikt och att bli remitterade till specialist.

– Vi måste bli bättre på att upptäcka njursjukdom tidigt, både hos män och kvinnor, säger Håkan Hedman, ordförande för Njurförbundet.

Anton Hagwall
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!