Så vet du om du är drabbad av demens

Foto: Johanna Norin / TT / Kod 200
Forskning, Hälsa, Inrikes, Sjukvård, Vård och omsorgNews55

Sjukdomen demens har många egenskaper - framför allt är den svår att upptäcka i ett tidigt skede. Men det finns flera varningstecken som det kan vara en idé att vara uppmärksam på, det skriver Illustrerad Vetenskap.

Siri Hill

Annons

Annons

I dagsläget finns ingenting som helt kan bota demens. Det som står till buds är medicin som skjuter upp sjukdomen och gör att man kan leva längre. Ju snabbare behandling sätts in desto bättre är det och därför är det viktigt att vara uppmärksam på tidiga tecken på sjukdom, det rapporterar Illustrerad Vetenskap.

      LÄS MER: Så stöttar samhället dementa med annat modersmål än svenska

Tio varningstecken

Demens omfattar ett flertal sjukdomar där den vanligaste är Alzheimers sjukdom. När en person insjuknar i demens bryts hjärnan ned i långsam takt vilket kan göra det svårt att upptäcka sjukdomen i ett tidigt stadie. Därför har en amerikansk alzheimerförening kommit upp med tio varningstecken på att allt inte är som det ska, skriver Illustrerad Vetenskap.

Det kanske mest uppenbara är att personer som lider av demens glömmer bort saker. Att inte minnas vem du just pratade med eller vart du är på väg är ingenting ovanligt för en dement person, och det är inte heller normalt.

Något annat som kan vara viktigt att vara uppmärksam på är om personen i allt större utsträckning går vilse. Personer med demenssjukdomar kan till exempel glömma bort hur de hamnade på ett ställe eller gå vilse på platser som de känner till sedan åratal tillbaka.

Vissa dementa människor tappar ord och kan sedan ersätta dessa med ord som inte betyder något eller som inte passar i sammanhanget. Det kan också hända att de inte minns välbekanta uppgifter som hur man svarar i telefonen eller så är till exempel ett telefonnummer som de ofta använder plötsligt helt borta.

      LÄS MER: Här är metoden som får dig att minnas bättre

Kan ta märkliga beslut

Det kan även inträffa att saker försvinner eller att den dementa personen har lagt något på ett underligt ställa, som i kylskåpet. En dement kan också tyckas ta märkliga beslut som att de går ut i mitt i vintern iklädd sommarjacka. De har även svårigheter att tänka abstrakt, en dement kan ha mycket svårt att relatera till metaforer.

Dementa kan också upplevas som lynniga då deras humör ofta växlar snabbt. Om något rubbar deras rutiner kan en dement person bli rädd eller förvirrad. I samband med det och att deras personlighet förändras kan en dement person verka okänslig. De kan säga något utan att tänka efter och på så sätt såra eller förarga någon.

Något annat som inte är ovanligt hos en dement person är att initiativförmågan försvinner. Om man upplever att någon helt plötsligt slutar komma på veckovisa aktiviteter eller drar sig undan sociala sammanhang kan det vara ett tecken på att personen har utvecklat demens, skriver Illustrerad Vetenskap.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons