News55

Svensk regissör förgrep sig på pojkar

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 02 dec. 2021Publicerad: 02 dec. 2021

En svensk regissör, som ligger bakom flera kultförklarade filmer, anklagas för att ha förgripit sig på unga pojkar. Det framkommer i en ny bok och i en intervju med Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Filmregissören Staffan Hildebrand är känd för de kultförklarade filmerna “G som i gemenskap” och ”Stockholmsnatt” och beskrivs ofta som att ha givit en röst åt ungdomarna under 1980-talet. Men i den nya boken ”G – som i gärningsman” framkommer en annan bild av regissören . 

Hildebrand öppnade sitt hem för unga killar som tidvis bodde hos honom. Två av dessa pojkar träder fram i boken och berättar hur Hildebrand lockade dem med resor och filmjobb i utbyte mot sex. Pojkarna var 13 och 15 år när det började. 

– Jag var ett barn. Han förstörde hela mitt liv, säger den då 13-årige pojken till Expressen. Idag är han i 60-årsåldern.

I boken berättar han hur han fick sova på en madrass nedanför Hildebrands säng, medan de andra pojkarna fick sova i ett annat rum. Regissören ska ha övertygat honom om att det inte var konstigt att en äldre man hade sex med en pojke.

– Han gick in på att när man var ung så var man osäker på vad man ville. Han berättade om sex mellan män och att det i Grekland fanns en tradition att de äldre männen tog hand om de yngre och ledsagade dem genom livet, berättar han för Expressen

Staffan Hildebrand erkänner att han hade sexuella relationer med pojkarna men säger samtidigt att han då inte trodde att han gjorde något fel. 

– Inte då, men nu med den kunskapen, med Metoo och allt det här… Självklart är det fel. Han var ju inte mogen så att säga att förstå sin sexualitet vid den åldern. Men han var väldigt mogen och utvecklad och en intressant person, säger Hildebrand.

I boken skickar regissören en kärlekshälsning till en av pojkarna och hoppas att boken ska leda till försoning. 

ANNONS

– Han kanske ser det som kärlek, jag ser det som en sjuk handling. Någonstans förstår jag att det här inte är mitt verk, det är inte jag som kom på det här, som haft den här planen. Det är den här personen som haft en agenda som han agerat utifrån. Och jag är inte det enda offret, det är flera på vägen, säger pojken till Expressen, som svar på hälsningen. 

Staffan Hildebrand
Foto: Henrik Montgomery / TT

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS