Svensk tidigare statsepidemiolog: Andra länder gör fel

Arkivbild.
Inrikes, Medicin och hälsaNews55

Sverige gör rätt och länder som Storbritannien som stänger ned i syfte att begränsa spridningen av coronaviruset gör fel. Det säger den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke i en längre intervju med Unherd.

Rikard Jansson

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Professor Johan Giesecke, som tidigare varit statsepidemiolog och just nu är rådgivare för WHO, kritiserar nu Storbritannien och andra europeiska länder för att man antagit en strategi för att förhindra smittan som saknar stöd i forskningen. Det säger han i en längre intervju med Unherd. Intervjun kretsar kring den svenska strategin för att hantera pandemin, en strategi som skiljer sig rejält mot resterande delar av Europa och Norden.

Giesecke menar dock att Sverige har gjort rätt och andra länder fel som infört hårdare restriktioner. Övriga länder kommer trots alla restriktioner att drabbas ungefär lika hårt som Sverige i alla fall, tror experten. Deras strategi saknar stöd i vetenskapen, menar han. Den svenska strategin är inte att uppnå flockimmunitet utan en biprodukt av den.

“Det vi ser nu är en tsunami av en egentligen ganska mild sjukdom som sveper över Europa”, säger han.

Giesecke uppger också att den brittiska strategin före man gjorde en total omsvängning var bättre. Fokus ska enligt den tidigare statsepidemiologen ligga på att skydda sjuka och äldre. I Storbritannien släppte

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons