A-
A+

SVT stoppade Anne Lundberg från att begå brott

Brott, lag och straff, Celebriteter, Hälsa, Inrikes, Konst, kultur och nöje, Konsumtionsvaror, Mat, MedierNews55

I SVT:s nya serie ”Maträddarna” handlar det om det enorma matsvinnet. Men när programledaren Anne Lundberg, 52, ville ägna sig åt ett tänkbart brott satte cheferna stopp. – Man får faktiskt inte göra olagligheter i tv, säger Anne Lundberg till Nöjesbladet.

News55

Annons

Annons

I november har SVT:s nya serie ”Maträddarna” premiär där Anne Lundberg, 52, tillsammans med kocken Paul Svensson, 43, ska lära oss göra något åt det stora matsvinnet. Faktum är att det slängs så mycket som en tredjedel av all mat som produceras i Sverige.

I serien kommer Paul Svensson att tillaga rätter på sådant man inte direkt tänker på som välsmakande råvaror; morotsblast, ägg- och lökskal – och kaffesump som duon kommer att baka knäckebröd på.

Cheferna sa nej

Man skildrar även så kallade ”dumpster divers”, personer som letar i mataffärernas containrar efter fullt ätbar mat som slängts. Däremot stoppades Anne Lundberg själv från att ägna sig åt ”containerdykning”. Hon hade gärna velat testa på egen hand, men hennes chefer på SVT sa nej.

– Vi var ute en hel natt och gick till containrar bakom butiker och hittade sjukt mycket mat, lite containerdiving hade inte alls varit fel, säger Anne Lundberg till Nöjesbladet.

Anledningen till att arbetsgivaren satte stopp är att verksamheten aldrig har prövats juridiskt.

– Det har aldrig varit en dom i domstol och på SVT får man faktiskt inte göra olagligheter eller bidra till olagligheter i tv, säger Anne Lundberg.

Uppmanar däremot andra

Man har istället valt att följa andra containerdykare som under en natt hittade så välsmakande saker som västerbottenost, kallrökt lax och kalixlöjrom.

Och trots att Anne Lundberg själv inte fick tillfälle att leta delikatesser i matbutikernas containrar har hon inga problem med att uppmana andra att syssla med detsamma.

– Det vågar jag absolut göra. Det är klart att man ska äta den mat som finns. Butikerna vill ju inte slänga mat, de vill ju sälja men det de inte kan sälja slänger de. Och det är väl mycket bättre att den maten kommer till nytta och glädje. Så absolut, jag tycker verkligen att man ska dumpstra, säger Anne Lundberg till Nöjesbladet men tillägger att man inte får klippa upp lås eller bryta sig in och förstöra utan bara ta sådan mat som man hittar i containrar på allmän mark.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!