News55

Uppmaning: Då ska du bunkra medicin

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 06 mars 2023

Beredskapen ska stärkas och sårbarheten minska hos patienterna, sjukvården och apoteken. Därför rekommenderas nu patienter som regelbundet tar en viss medicin att ha en månads förbrukning av läkemedlet hemma.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det gäller läkemedel och förbrukningsartiklar som förskrivits av hälso- och sjukvårdspersonal, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Rekommendationen berör patienter som stadigvarande behandlas med receptbelagda läkemedel, som används vid exempelvis blodtrycksförhöjning, hjärtåkomma eller diabetes.

Dessutom omfattas patienter som långsiktigt använder förskrivna artiklar som till exempel stomibandage eller för kontroll av blodsockret.

“Målet är att minska risken för att patientens behandling måste avbrytas om det blir en tillfällig störning eller brist. Risken för en ökad belastning på hälso- och sjukvård och apotek minskar också”, säger Urban Nylén, medicinalråd på Socialstyrelsen.

Rekommendationen medför ingen förändring i reglerna för läkemedelsförmåner. Även tidigare har det varit möjligt att skapa den egenberedskap som Socialstyrelsen nu rekommenderar.

Fakta: Detta omfattas inte av rekommendationen

TT

Läkemedel och förbrukningsartiklar som inte omfattas av rekommendationen:

ANNONS

Receptfria läkemedel och förbrukningsartiklar eller läkemedel som skrivs ut för kortare tids behandling.

Läkemedel eller dosering som provas ut och kan komma att ändras.

Läkemedel med expeditionsintervall, alltså recept som av medicinska skäl är skrivna så att det inte går att hämta ut nästa förpackning förrän en viss tid har passerat.

Livsmedel som förskrivs på recept.

Källa: Socialstyrelsen

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS