A-
A+

Vad innebär det när man ser en mörk prick? News55s husoptiker svarar på nya läsarfrågor

Senaste NyttNews55

Varje vecka svarar vår husoptiker Lars Wulfing på era frågor. Vill du ställa en fråga till Lars skickar du den till [email protected] 

Rikard Jansson

Annons

Annons

Annons

Annons

Bäste Lars Wulfing,

Jag har grön starr, eller mera korrekt, tar jag inte mina droppar får jag det! Tar Timosan på morgonen och Travatan på kvällen, i båda ögonen. I bruksanvisningarna står det att man ska hålla ett finger för tårkanalen för att inte medicinen ska tas upp av kroppen! Varför ska man det och vad händer om medicinen kommer ut i kroppen? Vänliga hälsningar Carina

Bästa Carina, tack för din fråga!

De ögondroppar du har ordinerats är avsedda att verka just i ögat, att täppa till tårkanalen genom att trycka lätt vid inre ögonvrån gör då så att medicinen är kvar i ögat och att det blir en mindre koncentration som rinner ned i tårkanalen när du släpper. Anledningen är att tårkanalen mynnar ut i näsa och svalg och där kan då de aktiva substanserna ge en irritation som ibland kan leda till viss allergisk reaktion.  Detta kan du läsa mer om på FASS.se eller fråga din ögonläkare mer om vid nästa besök.

Jag kan se en mörk prick i mjölkglaset.Har hört att det är någon sorts kristall som lossnat. Är det sant? Är det något som försämrar min syn?  Går det att göra något åt?

Hälsningar från Lars-Åke

Hej Lars-Åke och tack för din fråga!

Antar att du ser den mörka pricken också mot ljus bakgrund eller om du tittar upp mot himlen. Generellt brukar vi säga att om den mörka pricken rör på sig så är det troligen lite små grumlingar i glaskroppen och att det är något man får vänja sig vid. Är det så att den inte rör på sig så kan det vara en grumling i ögats lins eller eventuellt en liten blödning och då ska man söka ögonläkare. Några kristaller som lossnar är dock för mig okänt men troligen kommer det från att grumlingarna ofta är kristallformade. Mitt råd blir att du kontaktar en ögonläkare för bedömning oavsett.

 

Har förlagt mina glasögon och min ekonomi tillåter inte nya. Finns det bidrag man kan få när man köper glasögon? Mvh Per

Hej Per och tack för din fråga!

Bidrag till glasögon är i huvudsak förbehållet barn och ungdomar upp till 19 år. Glasögonbidrag är dock olika i landets regioner så gå in på 1177.se och se vilka regler som gäller din region. 

I ditt fall, då du förlagt dina glasögon, skulle jag i första hand kolla om det möjligen kan täckas av din hemförsäkring.

Jag har ofta ont i mina ögon. Känns som det trycker i båda ögonen. Vad kan detta vara. Använder läsglasögon som jag köper på bokhandeln. /Nina

Hej Nina, vid återkommande ögonbesvär kan orsaken variera men kan exempelvis vara så enkelt att du behöver individuellt anpassade glasögon då ögonen och hjärnan försöker kompensera eventuellt synfel. Då får du rätt avstånd mellan glasens optiska centrum och kanske har du också ett brytningsfel som behöver korrigeras. Det kan också bero på något annat så mitt råd blir att boka en synundersökning.

Annons

Annons

Hej. Jag har haft samma glasögon i många år. Minst 10 år. Hur ofta behöver man göra en synundersökning? /Hasse

Hej Hasse och tack för din fråga!

Ögonen förändras gradvis från det vi föds tills vi blir gamla och behovet av att göra synundersökning varierar i olika åldrar. Idealet är ju att man gör synundersökning en gång per år för att vara helt uppdaterad men man bör åtminstone göra en var annat år så i ditt fall är det ju absolut dags.

 

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?