Platserna på Sveriges äldreboenden har halverats på tio år

STOCKHOLM 20180308
Hälsa, Inrikes, Samhälle, Sjukvård, Vård och omsorgNews55

Anton Hagwall

Annons

Annons

Annons

Annons

Att få en plats på ett äldreboende är ingen självklarhet. För många kan det tvärt om bli svårt och många får nobben. På bara tio år har platserna till boenden halverats. Det gäller såväl äldreboenden där de flesta lider av äldrerelaterade fysiska besvär som demensboenden och så kallade blandboenden, skriver Aftonbladet.

– Det är jätteproblematiskt och drabbar både de äldre och anhöriga, säger Anna Werkelin Ahlin, sakkunnig inom hälso- och sjukvård på PRO, till tidningen.

Hon menar att ett tecken på att platserna inte räcker till är att anhörigomsorgen ökar. Det visar att äldreomsorgen inte får kosta vad den borde få kosta.

– Samtidigt som ambitionen för äldreomsorgen i lagtext har höjts har resurserna minskat. En konsekvens är att svårt sjuka personer vårdas hemma längre och att det inte alltid fungerar. Om äldreomsorgen stramas åt blir inte bara kvaliteten sämre utan man raserar grunderna för frivilligheten, de anhöriga känner sig till slut tvungna, säger Anna Werkelin Ahlin.

      LÄS MER: Hittade äldre efter fem timmar och 18 larm

Annons

Annons

Platserna minskar, allt fler blir kvar hemma

Enligt statistik från Socialstyrelsen har Stockholms stad de senaste tio åren skurit ner på antalet särskilda boendeplatser med hälften samtidigt som antalet pensionärer i ordinärt boende med hemtjänst ökat med 116 procent – från 19 937 till 43 150 personer, skriver Aftonbladet.

Krister Westerlund på Alzheimerföreningen berättar för tidningen att antalet ärenden i förvaltningsrätten där han företräder patienter och anhöriga som är medlemmar har ökat.

– En svårt sjuk patient som bor hemma med sin fru sparar massor av pengar åt kommunen. Det är omänskligt att en sak som avlastning ska behöva avgöras i rätten. Den småaktighet som många kommuner ägnar sig åt mot vanligt folk måste verkligen uppmärksammas,  säger han till Aftonbladet.

Anton Hagwall
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons