A-
A+

Vårdaren sålde 90-åringens hus - nu går fallet upp i hovrätten

Brott, lag och straff, InrikesNews55

Den 11 januari börjar hovrättsförhandlingarna mot en manlig vårdare som länsade den 90-åriga kvinnans konto och flyttade in i hennes barndomshus med sin familj - för att sedan sälja det.

Gabriella Lahti

Annons

Annons

Under tiden mannen och hans familj bodde hemma hos den äldre, dementa kvinnan var socialtjänsten på besök flera gånger då grannar hade hört av sig och uttryckt oro. I Älvsjö stadsdelsförvaltnings utredning står det om den äldre kvinnan:

”Berättar vid hembesök att hon egentligen skulle vilja bo kvar i huset men att hon inte kan bestämma över detta.”

      LÄS MER: Vårdare lurade miljoner av 90-årig kvinna

Advokaten JO-anmälde

Kvinnans advokat Denise Lagercrantz valde att JO-anmäla och pekar på att kvinnan var i en beroendeställning till mannen då hon inte klarade sig själv. I ett yttrande till JO skriver Denise Lagercrantz att det inte kan ha undgått socialtjänsten att kvinnan var i beroendeställning till mannen och att detta var ett missförhållande som socialtjänsten borde polisanmält. Även grannarna hade uppenbarligen förstått det. Men trots detta anser inte stadsdelsförvaltningen att fel har begåtts. JO har ännu inte kommit med sitt yttrande, ärendet är fortfarande under behandling.

7 miljoner kronor förbrukade

Mannen, som jobbade inom hemtjänsten, började år 2011 arbeta för den 90-åriga kvinnan. Han hjälpte henne med ekonomin, fick fullmakter och tog till slut över ägandet av hennes barndomshus. Mannen och hans familj flyttade in på övervåningen i villan. Pengar från den äldre kvinnans konto fördes över till mannens hustru och utanför huset parkerades nyinköpta fordon.

      LÄS MER: 102-åring nekades plats på äldreboende

Mannen bestämde sig till slut för att sälja villan och köpa ett nytt hus till sin familj i Åkersberga. Kvinnan fick flytta till ett vårdhem. Enligt åtalet rör sig den totala summan om 7 miljoner kronor av den äldre kvinnans pengar som mannen har förbrukat och tingsrätten anser att kvinnan varit i en beroendeställning till mannen, någonting han utnyttjat. Mannen dömdes i tingsrätten för ocker samt skyldighet att betala skadestånd på nästan sju miljoner kronor. Båda sidor överklagade domen och den 11 januari börjar hovrättsförhandlingarna.

Gabriella Lahti
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.