A-
A+

Varning: Så luras äldre på tusentals kronor

Foto: Jessica Gow/TT
InrikesNews55

Det rapporteras om en stor bedrägerivåg och en bluffmetod som på ett fräckt sätt lurar av människor pengar. Många har råkat illa ut, främst äldre, då det sker på ett trovärdigt sätt.

Annelie Sandström

Annons

Polisen varnar för en ny typ av bedrägeri via sms som ökat kraftigt på kort tid nu i höst. Bedragarna utger sig för att vara barn eller barnbarn som hamnat i ett akutläge med borttappad telefon och att föräldrarna eller morföräldrarna måste hjälpa till att betala en räkning samma dag.

– Bedragarna är enormt skickliga på att få offret stressat. I de här bedrägerierna har ofta räkningar handlat om vitvaror på rätt stora summor, säger Lotta Mauritzson på Polisens nationella bedrägericenter till SVT Nyheter.

Nytt nummer

Flera tidningar rapporterar om människor som berättar om hur de har blivit lurade.

Tillvägagångssättet har varit att de först har fått ett sms om att barnet eller barnbarnet har skaffat ny mobil och fått nytt telefonummer som mottagaren ombeds att spara och samtidigt radera det gamla numret.

Sedan har detta följts upp med att den barnet eller barnbarnet måste betala någon räkning men har stött på problem med att installera bank-id på sin nya mobil och ber om hjälp med betalningen.

– Det lät väldigt trovärdigt, jag trodde absolut att jag sms:ade med min dotter, säger Annika Olsson som lurades på 20 000 kronor, skriver Aftonbladet.

– Jag mådde dåligt psykiskt när jag upptäckte hur det verkligen var. Det var som en mental våldtäkt, en väldigt otäck känsla. Det är så lätt att bli lurad, man kommer ju affekt med detsamma när man hör att ens barn behöver hjälp. Det är väldigt fult att spela på moderskänslorna, känslokallt, säger Annika Olsson.

Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.