A-
A+

Vilken försäkring täcker förlorade glasögon? - husoptikern svarar på fler läsarfrågor

HälsaNews55

Varje vecka svarar vår husoptiker Lars Wulfing på era frågor. Vill du ställa en fråga till Lars skickar du den till [email protected]

Rikard Jansson

Annons

Annons

Hej och tack för en bra frågespalt! Jag har dålig hörsel och har sett att det finns hörhjälpmedel som är ihopkopplade med glasögon. Hur hittar man sådana saker? Tack på förhand! Lena E

– Hej Lena E och tack för din fråga! För 25-30 år sedan så var det ofta så att man monterade speciella skalmar ”Hörskalmar” som innehöll hörapparaten då den då tog mycket större plats, en av nackdelarna var ju att när man tog av sig glasögonen så hörde men inte heller… Idag kan man få hörapparater som göms i örat och eller anpassade så att man kan ha glasögon som vanligt – Vissa hörapparater kräver dock att man har ”tunna skalmtoppar” dvs att yttersta delen på glasögonskalmen är väldigt tunn. Det pågår forskning och finns prototyper på glasögon som ”energikälla” dvs bågar med solceller som lagrar ström för att kunna driva exempelvis en hörapparat.

Hej News55 och optikern. Jag har förlorat mitt bästa par glasögon i vattnet. Önskar tips på hur man bäst får ersättning för detta. Drulleförsäkring? Hemförsäkring? Hälsningar B E Andersson

– Hej B E Andersson och tack för din fråga! Om du har ett abonnemang hos oss på Synsam där jag jobbar så ingår försäkring i det, alternativt om du tecknade en glasögonförsäkring där du köpte glasögonen. Om inte så vänd dig till det försäkringsbolag där du har din hemförsäkring så kan de säkert hjälpa dig, behöver du kvitto från inköp så kan du kontakta butiken och få en kopia.

Har frågor om bad och linser. Kan man bada och simma under vatten med linser? Fungerar det i saltvatten. Glad sommar! Eva

– Glad sommar till dig också Eva! Att bada med kontaktlinser går bra men att titta under vattnet kommer att bli problem.
– Sötvatten: Tittar du under vattnet i sötvatten/bassängvatten så kommer linserna att endera direkt åka ur eller också suga fast på ögat då salthalten sjunker. Om det skulle ske av misstag så måste du droppa saltlösning i ögonen under minst 10-15 minuter så att linserna ”lossnar” innan du tar ut dem, annars kan du få en skada på hornhinnan. Bassängvatten kan också innebära att du får in bakterier.
– Saltvatten: Tittar du under vattnet i saltvatten är det mycket stor risk att linserna åker ur då saltvatten får dem att sitta lösare.
Det korta svaret blir – Använd simglasögon när du vill titta under vattnet med linser, alternativt skaffa ett par simglasögon med din styrka hos oss.

Hej Lars! Jag har köpt ett par nya glasögon som var väldigt dyra. Fick receptet hos en optiker och beställde glasögonen på annat håll. Tycker inte att jag ser bra i glasögonen. Har pratat med stället där jag köpte dem och de säger att det kan ett tag att vänja sig. Hur ska jag göra? Tacksam för svar. /Villrådig

– Hej Villrådig och tack för din fråga! Det är oftast en bra idé att köpa glasögonen på samma ställe som man gjort undersökningen på, då det då är enklare att få klarhet i var felet ligger – Jaa….det är lätt att vara efterklok!
– Det är sant att man ofta behöver någon vecka eller två för att bli kompis med nya glasögon.
Om du har haft dem på det viset och de fortfarande inte ger en god synkomfort så får du se till att de som gjort glasögonen kollar av att de stämmer med receptet och den som gjort undersökningen att styrkan stämmer med vad det ska vara. Tyvärr blir det då två olika kontakter och löser inte de detta så får du gå till en annan optiker för att avgöra om felet ligger i undersökningen eller i tillverkningen av glasögonen.

Hur tvättar jag mina glasögon bäst? Blir kladdiga hela tiden. Marko

– Hej Marko och tack för din fråga! Effektivast är att använda mild diskmedelslösning och ljummet vatten så det tar bort beläggningen, torka med glashandduk eller putsduk – Vanligt hushållspapper kan vara återvunnet och ha mikroskopiska metallfragment som repar glasen. Det finns rengöringsvätska med spraymunstycke som går bra att använda tillsamman med en putsduk.

Annons

Annons

En bra ytbehandling på glasen är smuts och vattenavvisande men en sådan kan man inte lägga på efteråt utan måste beställas från början.

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!