A-
A+

Viruset har muterat – nu sprider sig Arcturus

Forskning, Hälsa, SamhälleNews55

En ny virusvariant av corona sprider sig över världen. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Sarah Carlsson

Annons

Coronaviruset har muterat och nu sprider sig XBB.1.16, varianten som går under det inofficiella smeknamnet Arcturus. Den liknar andra varianter av omikron men har uppmärksammats på grund av dess specifika symptom, skriver GP.

Det är framför allt Indien som har rapporterat om Arcturus speciella symptom. Ett av dessa är konjunktivit, en typ av ögoninflammation som gör att det blir rött och rinnigt. Enligt rapporter från Indien drabbas barn i högre utsträckning.

– Det är ett jättevanligt symptom vid väldigt många olika virusinfektioner. Vi har tidigare också sett enstaka fall av konjunktivit vid covid, men det man har rapporterat från Indien är att det skulle vara mycket vanligare för XBB.1.16 än tidigare varianter. Om det stämmer eller inte finns det inga klara vetenskapliga data för, men så kan det förstås vara, säger Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet och överläkare på Sahlgrenskas infektionsklinik till tidningen.

Enligt WHO är risken med den nya varianten låg och Gisslén tror inte att Arcturus kommer leda till en stor smittovåg.

– Förutsättningarna för spridning är mycket lägre under sommaren än under vintern. Man vistas ute på ett annat sätt, och temperaturen och luftfuktigheten gynnar inte spridningen på samma sätt som på vintern.

Professorn ser dock ett annat problem, och det är att bara en tredjedel av 80-plussarna har tagit den senaste vaccindosen.

– Ja, jag tycker att det skulle vara bra om fler vaccinerade sig, för det är så att effekten av vaccinet minskar med tiden. Ju äldre man är, desto större risk har man att bli svårt sjuk så därför tycker jag absolut att fler borde vaccinera sig i den gruppen, berättar Gisslén för GP.

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.