Under året som gått har antalet medarbetare som utbildats i demensvård enligt Vardaga Demensakademi nått hela 900. Konceptet möts med engagemang och uppskattning, både bland personal och närstående. ”Vi ser att Demensakademin har underlättat personalens arbete och hjälpt de närstående att bättre hantera vardagen”, säger Liselotte Björk, ansvarig för Vardaga Demensakademi.
Mest läst i kategorin
Initiativtagare till Vardaga Demensakademi är Liselotte Björk som i grunden är undersköterska. I sitt arbete med personer som drabbats av demens såg hon vikten av att utgå från den drabbades levnadsberättelse, personlighet och erfarenheter, snarare än att enbart se till sjukdomen. Hon såg också ett behov av ett skräddarsytt utbildningskoncept som utgår från Vardagas företagsstruktur och värdegrund. Genom att ta ett helhetsgrepp om demensarbetet på företagets boenden runt om i landet ville hon skapa en gemensam syn kring bemötandet av personer med demenssjukdom och bättre ta tillvara den stora kunskap som finns utspridd i organisationen. Som en del av konceptet genomgår personalen en tre dagar lång utbildning och verksamheten certifieras när man uppfyllt vissa krav.
Demensakademin är idag ett etablerat helhetskoncept som utbildar personal i demensvård och ger stöd till närstående. Idag har 900 medarbetare gått Demensakademins utbildning och konceptet har införts fullt totalt 19 äldreboenden runt om i landet. 300 närstående har deltagit i studiecirklar där Demensakademin föreläser om olika aspekter av demenssjukdomar och ger de närstående handfasta verktyg för att bättre hantera vardagen.
”Vi upplever att vi är på rätt väg och att Demensakademins koncept verkligen gör skillnad ute i verksamheterna. Personalen känner sig mer trygga i hur de ska hantera svåra situationer. Responsen från närstående är också positiv. Professionellt stöd för närstående är viktigt för att de ska klara vardagen och för att samarbetet med personalen ska fungera bra”, säger Liselotte Björk.
Alla verksamheter i Vardaga har möjlighet att konsultera Demensakademin i speciella ärenden eller för kortare föreläsningar både för medarbetare och närstående. En funktion som använts flitigt under året runt om i landet. Demensakademin har också deltagit vid ett antal mässor och föreläst i många olika sammanhang, däribland på tandvårdsföretaget Oral Care. Utvecklings- och verksamhetsledare från Ung Omsorg har utbildats för att stötta ungdomarna ute på våra verksamheter.
Demensakademin har inlett ett samarbete med professor Per Olof Sandman vid Umeå Universitet för att göra en extern utvärdering av hur utvecklingsarbetet påverkar de boendes trivsel och vilka förändringar som sker gällande personalens uppfattning om vårdklimat, grad av personcentrerad vård och samvetsstress. En första mätning visar att Demensakademin skapat positiva effekter och att vi är på rätt väg. Resultaten kommer att redovisas under 2016.
Nu ser vi fram emot nästa år och att få möta nya medarbetare, nya boende och nya närstående, samt att få fortsätta utvecklas tillsammans med de verksamheter som utbildats i Demensakademin!