News55

Allt fler svenska pensionärer flyr till värmen

In this March 13, 2014 photo, tourists spend time on Patong Beach in Phuket province, southern Thailand. Thailand’s sapphire blue waters, wildlife parks, delicious cuisine and raunchy red light districts have attracted tourists for decades. Phuket is one of Thailand’s tourism honeypots. Tourists flock here in droves each year for its sun, sand and laid back ambience. And some lose their passports along the way. (AP Photo/Sakchai Lalit)
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 04 nov. 2015Publicerad: 04 nov. 2015

Det är inte bara solen som lockar allt fler pensionärer till värmen. Även ekonomiskt kan det vara en fullträff att flytta utomlands i mogen ålder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

138 000 svenskar är idag bosatta utomlands och tar ut svensk pension. Och det blir allt fler som väljer att börja ett nytt pensionärsliv på varmare breddgrader, det finns nämligen privatekonomiska fördelar med att bosätta sig utomlands med sin svenska pension.

      LÄS MER: Enkelt val höger pensionen

Om man som pensionär flyttar till ett annat EU-land får man ta med sig hela sin pension samtidigt som man under vissa förutsättningar betalar en särskild inkomstskatt som idag ligger på endast 20 procent. Har landet man flyttar till en lägre prisnivå än Sverige får man dessutom mer för samma pengar än om man stannar kvar hemma.

De populäraste länderna att flytta till är Spanien, Grekland, Malta och Frankrike. Utöver EU gäller samma regler i Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz men även Thailand är poppis bland pensionärerna.

      LÄS MER: På de sydligare breddgraderna är ålder en merit

Kraven för lägre skatt utomlands

Men det finns en hel del krav för att man ska få den lägre skattesatsen. Till att börja med ska man inte längre ha någon väsentlig anknytning till Sverige, med det menas att man måste sälja sin bostad i Sverige (det räcker inte med att hyra ut), skaffa ett nytt permanent boende i det nya landet och ta med sig eventuell partner och barn under 18 år. Man får inte heller vistas i Sverige i mer än sex månader per år. Däremot får man ha kvar fritidshus vilket innebär att man exempelvis kan hyra ut bostaden i utlandet om man vill åka hem till Sverige på sommaren.

      LÄS MER: Efter 42 år – nu skattar Ingvar Kamprad

ANNONS

Testa att provbo i det nya landet

Annat som man bör tänka på är att valutaförändringar påverkar utbetalningarna, att den som får svensk garantipension inte längre har rätt till den om man bosätter sig i ett land utanför EU och att man varje år måste skicka in ett levnadsintyg.

Och så kan det vara ett tips att provbo i det nya landet innan man bestämmer sig definitivt.

Sedan är det bara att göra som 50 000 svenskar gör varje år – fly kylan för ett liv på sydligare bredgrader!

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS