News55

Bestulen under bostadsvisningen - då gäller inte hemförsäkringen

Artikelbild
STOCKHOLM 20091025
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 20 okt. 2015Publicerad: 20 okt. 2015

Många tjuvar stjäl i samband med lägenhetsvisningar och rekar även inför kommande inbrott. Men eftersom de ”bjudits in” gäller inte hemförsäkringen vid stöld under visning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När man ska sälja sitt hem har det blivit allt viktigare att sticka ut i mängden och locka spekulanter genom att marknadsföra sitt hem på attraktivast möjliga sätt.

Men det är inte bara de som är på jakt efter ett nytt hem som dyker upp på visningarna. På senare år har det blivit allt vanligare att tjuvar letar efter intressanta objekt på Hemnet och andra bostadssajter för att sedan stjäla attraktiva föremål under visningen.

Och eftersom man som försäljare ”bjudit in” tjuven räknas stölder vid visningar inte som inbrott och man får därför ingen ersättning av försäkringsbolaget.

LÄS MER: Bostadsmarknaden fortsatt het

Planerar inbrott efter visning

För egen del gäller att man utöver en vanlig bashemförsäkring dessutom måste ha en allriskförsäkring. Det gäller även om ens gäster, hantverkare, städfirmor eller barnens kompisar har sönder något i hemmet.

Det förekommer också att tjuven helt enkelt rekognoserar inför ett senare tillslag.

– Vi har fått indikationer om en oroväckande utveckling, säger Lars Silfverswärd som är skadeförebyggande expert på försäkringsbolaget If.

ANNONS

– Ofta handlar det om ren tanklöshet när man är stressad inför försäljningen. För någon månad sedan såg jag till exempel en villaannons där man visade en bild på ett vitrinskåp fyllt med silverpokaler.

Men Lars tillägger att man för den sakens skull inte ska vara rädd för att lägga ut sitt hus på annons, bara att man ska vara medveten om riskerna när man planerar att sälja.

Var åttonde svensk inbrottsdrabbad

Särskilt stöldbegärligt är föremål som dyr elektronik, smycken och pass. Bland annat passar man på att exempelvis kolla var larmsensorer och utebelysning sitter, om det finns en stege man kan använda och om det finns bra flyktvägar. Det finns situationer där tjuven tagit sig in genom det enda fönster som inte varit larmat, ett tydligt tecken på att denne varit och snokat vid visningen några dagar tidigare.

LÄS MER: Bara fyra av hundra bostadsinbrott klaras upp

Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes 22 400 inbrott förra året vilket är en ökning med 6% jämfört med 2013. En undersökning som försäkringsbolaget If gjort visar att var åttonde svensk någon gång drabbats av inbrott.

Mäklarsamfundets chefsjurist Jonas Anderberg håller med om att man bör plocka undan värdeföremål inför bostadsvisningen men att det ytterst är säljarens uppgift.

– Det är naturligtvis jättetråkigt när någon drabbas men stölder är inget som mäklaren kan ta ansvar för. Att som vissa har föreslagit avkräva legitimation från spekulanter kan lätt bli integritetskränkande. Lite får man allt fundera själv.

ANNONS

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS