News55

Biografkedja avskaffar kontantbetalning – får skarp kritik av PRO

Artikelbild
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 25 okt. 2016Publicerad: 25 okt. 2016

Från och med den 1 november avskaffas kontanthantering på Svenska Bios samtliga salonger och det kommer enbart gå att betala med kort. PRO:s ordförande Christina Tallberg riktar skarp kritik mot biografkedjan. - Är det bara en viss grupp som man vill ska komma till deras biografer? säger hon till Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenska Bio driver idag 35 biosalonger runt om i landet och är den näst största biografkedjan i Sverige. Från och med den 1 november i år avskaffar de kontanthantering på sina 35 biosalonger. Hädanefter kommer det enbart gå att betala med kort.

Sveriges Radio har intervjuat en grupp pensionärer i samband med en filmträff arrangerat av PRO för deras medlemmar. Flera visar sig vara missnöjda med beslutet.

– En del vänjer sig ju så klart, men just nu tror jag att det mest drabbar de äldre, säger Marie-Louise Ingstedt.

Pensionären Bodil Persson är skeptisk till korthantering.

– Det händer så mycket med de där korten. Det ser man ju varje vecka på TV, att det är nån som stått bakom och tittat vad man har för nummer. Jag tycker det är obehagligt det där med kort, säger Bodil Persson.

      LÄS MER: PRO inleder namninsamling för att behålla kontanter

“Några lever kvar i en svunnen tid”

Åke Hedlund är driftschef på Svenska Bio. Han menar att beslutet är en följd av att personalen ska slippa sitta ensamma på landsorten och räkna kontanter efter stängning och att de flesta svenskar idag har kort.

ANNONS

– Vem tar ut pengarna och stoppar dem i madrassen idag? Den som gör det behöver inte gå på bio då. Det är några få som lever kvar i en svunnen tid, säger Åke Hedlund till Sveriges Radio.

      LÄS MER: “Det är dags för politikerna att ta sitt ansvar i kontantfrågan”

PRO:s ordförande Christina Tallberg är kritisk till biografkedjans beslut. Hon tror att många äldre uppskattar att gå på bio och att beslutet kommer att leda till stor besvikelse.

– Vill man verkligen ha alla typer av biobesökare, eller är det bara en viss grupp som man vill ska komma till deras biografer? säger Christina Tallberg i en intervju med Sveriges Radio.

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS