News55

Cancersjuk radioprofil kritiserar Sveriges inställning till dödshjälp

Forskare: "Här är Sverige sämst i klassen"
Forskare har kommit fram till att man inte blir immun efter en viss sjukdom som drabbar äldre. Men något vaccinationsprogram finns inte i Sverige. Arkivbild: TT
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 02 aug. 2015Publicerad: 02 aug. 2015

Cancersjuka radioprofilen Harald Norbelie skriver i dag om frivillig dödshjälp på Dagens Nyheters debattsida med utgångspunkten att Sverige borde ta tag i ämnet på nytt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Sverige är dödshjälp förbjudet och det är även brottsligt att hjälpa någon att ta sitt liv. Detta beslut är någonting som den cancersjuka radioprofilen Harald Norbelie ifrågasätter i det debattinlägg som i dag publicerades på Dagens Nyheter.

Han skriver bland annat:

“Det som ska utredas är förstås frivillig dödshjälp. Jag vill inte på något sätt påstå att frågan är enkel. Särskilt för läkare som ska bota och rädda liv. Men är det bättre att stå bredvid en människa som lider av smärta och ångest i en obotlig sjukdom, som inom kort ofrånkomligt kommer att leda till döden och som har uttryckt sin bestämda önskan att slippa allt detta, än att tillmötesgå denna sista vilja. Är det mer barmhärtigt? Jag har svårt att se det.”

Harald Norbelie, som själv lider av prostatacancer, befinner sig “i livets slutskede” och beskriver hur hans vardag är en blandning av morfinmedicin, hemtjänst, förlamning och nedsatt syn.

Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX

“Varför förmår inte Sverige ens diskutera frågan om dödshjälp?” undrar Harald Norbelie. Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

I inlägget beskriver Harald Norbelie en frustration och rädsla för den närmaste framtiden.

“Jag kommer inte att ha något att säga till om då jag ska dö. Oavsett hur meningslös den sista tiden blir. Oavsett smärta. Då blir jag omyndigförklarad. Annars talas gärna om ‘patientinflytande’. Men inte nu. Vårt lands oförmåga att hantera döden skrämmer mig”, skriver Harald Norbelie i debattartikeln och ifrågasätter varför Sverige inte har tagit ett nytt grepp om hur landet ska förhålla sig till frivillig dödshjälp.

Harald Norbelie poängterar att när en person är nära döden på grund av obotlig sjukdom, med en smärtlindring som inte längre hjälper, och när patienten både till läkare och anhöriga har bett om att få slippa sista tidens lidande och i stället få en värdig död – bör inte samhället sätta hinder i vägen.

ANNONS

“Min önskan är att någon vågar väcka liv (ursäkta) i frågan om rätten till vår död”, skriver Harald Norbelie.

Staffan Dopping berättar i dag på News55 om sin vän Harald Norbelies ställningstagande för dödshjälp och News55:s Artur Ringart skriver om den svåraste intervju han någonsin gjort.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS