News55

Dags för Sverige att sluta skämmas och börja agera

Artikelbild
Sven-Otto Littorin om Sveriges hantering av asylsökande. Foto: Henrik Montgomery samt Ola Torkelsson/TT
News55
News55
Uppdaterad: 27 sep. 2015Publicerad: 27 sep. 2015

TV4 Nyheterna rapporterade härom dagen att tusen asylsökande kommer till Sverige varje dag just nu, det vill säga 365 000 på helårsbasis, motsvarande cirka 4 procent av befolkningen. Även om dessa dagsnivåer inte är helårsprognoser, den senaste från i juli talar om 80 000 asylsökande i år, behöver man inte vara hjärnkirurg för att inse vilka enorma praktiska utmaningar detta innebär.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu är det dags att tillsätta en ny Lindbeckkommission som får i uppdrag att analysera varje skeende, varje potentiellt handlingsalternativ, varje konsekvens och därefter föreslå ett batteri av konkreta och genomförbara åtgärder på kort och lång sikt för att situationen ska kunna hanteras.

Och det brådskar. För samtidigt som asylströmmen växer verkar det offentliga Sverige ha intagit ett permanent tillstånd av komatös. Som Janne Josefsson visade i Uppdrag Granskning härom kvällen har det offentliga klivit ur rollen som rättsstatens försvarare.

Stockholms biskop förelår att krucifixet i Sjömanskyrkan ska bäras ut för att på något märkligt sätt visa vidsynthet. Handlingskraft och ingenjörskonst verkar ha ersatts av skam och rädsla. Myndigheterna knäar, det politiska systemet är fastlåst i Decemberöverenskommelsen. Debatten i media verkar ha låst fast sig i sandlådenivå: att en pr-konsult druckit öl med en Sverigedemokrat blir den stora snackisen när det finns en miljard viktigare frågor att belysa och diskutera.

Det offentliga Sverige verkar skämmas för sig. Det tror inte på nåt, står inte upp för nåt, vill inte nåt. Ingen visar ledarskap, alla hukar av rädsla för att säga nåt förgripligt eller göra bort sig i ett offentligt samtal som passerat all verklig anständighet. Ingen visar handlingskraft; underlåtenhet och inaktivitet dominerar. Och där ledare och offentliga företrädare abdikerat kliver de verkliga mörkerkrafterna fram.

På något enstaka år riskerar Sverige att gå från att ha varit ett riktigt bra land – vidsynt, tolerant, ganska effektivt och problemlösningsorienterat – till att ha blivit totalförlamat och fast i tusen till synes olösliga problem. Olösliga för att ingen vågar ens diskutera praktiska alternativ.

Nu är det dags att gå från allmänt tyckande och medial posering till verklig handling, baserat på forskning och beprövad erfarenhet. Nu. Inte om ett år eller ens en månad. Nu.


Sven Otto Littorin, grundare och delägare på Serio Group, fd politiker (m).

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS