News55

"Det fuskas och genas för att klara det livsnödvändiga"

Foto: Johan Nilsson / TT /
Ulf Bengtsson
Ulf Bengtsson
Uppdaterad: 22 juli 2015Publicerad: 22 juli 2015

Samtliga landsting i Sverige har överbeläggningar på sina sjukhus och vårdplatserna har nu minskat fem år i rad. I Sundsvall var det förra månaden stor platsbrist med en överbeläggning på 46 patienter på Sundsvalls sjukhus.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den svenska vården präglas av för många patienter på för få vårdplatser.
– Vi försöker göra ett gott jobb, men det är svårt, säger vårdförbundets ordförande i Västernorrland, Maria Bäckman till News55.
– Vi har patienter som ligger i korridorerna eller i badrummen på grund av platsbristen, fortsätter hon. Vi har kunskapen, men vi kan inte ge någon optimal vård. Det fuskas och genas inom vården för att klara det livsnödvändiga för patienterna.

Samtliga landsting hade överbeläggning av patienter under maj månad visar den senaste mätningen från SKL – Sveriges Kommuner och Landsting. Snittet i Sverige var då att 2,6 procent av patienterna utgjorde en överbeläggning. Värst var det i Södermanland och minst var överbeläggningarna på Gotland och i Värmland.

Den uppkomna situationen har ett samband med att antalet vårdplatser har minskat från 2,3 per tusen invånare 2009. Fem år senare, 2014, var siffran 2,07.
– Vi ligger väldigt dåligt till i Europastatistiken, säger Maria Bäckman. Varje dag möter vi personal som har gråten i halsen, inte hunnit äta eller fått strunta i toalettbesök. Personalen mår helt enkelt illa.

Och när personalen mår illa blir situationen på sjukhusen ännu värre.
– Sjukskrivningarna bland personalen ökar ständigt, säger Bäckman. Som det nu är försöker vi lösa allt kortsiktigt. Det finns ingen framförhållning för hur vi ska utveckla verksamheten inom vården.

De flesta patienterna är äldre, och kan inte alltid uttrycka sig om sina behov.
– Det kan vara att de vill bli tvättade, väntar på dropp eller medicin. Vi försöker så gott det går att hinna med allt, och det ser de anhöriga som är tacksamma för det arbete vi lägger ner, men det är ingen bra vård vare sig för patienter eller personal. Den kan och bör bli mycket bättre, avslutar Maria Bäckman.

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS