Antalet anmälningar om bedrägerier mot äldre är det lägsta på två år. Enligt polisen är en trolig orsak att många äldre nu går kursen "Försök inte lura mig".
Mest läst i kategorin
Förra året ökade bedrägerier mot äldre med fyrtio procent och den uppåtgående trenden höll i sig fram till sommaren 2015. Sedan juli har det däremot skett en drastisk förändring till det bättre.
– Antalet anmälningarna i oktober är de lägsta på två år, säger Anna-Lena Tapper som är förundersökningsledare på Nationellt bedrägericenter.
Drog igång i september
Den 16 september lanserade polisen med PRO, Brottsofferjouren och SPF Seniorerna ett samverkansprojekt för äldre, ”Försök inte lura mig”, som är en verklighetsbaserad kurs på tre gånger. Deltagarna får lära sig hur det går till när någon försöker lura dem och hur de ska bete sig i vardagliga situationer som till exempel i mataffären, hemma och vid bankomaten.
– Jag är fullt övertygad om att kursen gjort skillnad. Alla organisationer som lanserat den har gjort ett toppenjobb, fortsätter Anna-Lena Tapper. Jag blir så upprörd när någon begår brott mot äldre. De skäms ofta när de råkar ut för något och inget brottsoffer ska behöva skämmas. Det är gärningsmännen som ska skämmas.
Tack vare kursen lär sig allt fler att säga ifrån och skydda sig.
– Efterfrågan på kursmaterialet har ökat lavinartat och flera studiecirklar startar varje vecka, säger Märtha Dahlberg som är sakkunnig på PRO. Vi är jätteglada och hoppas att vi bidragit till att siffran på bedragna sjunkit.
LÄS MER: Så undviker du att bli lurad
Nu närmast ska Märtha Dahlberg och en kollega från PRO:s Riksorganisation ut i landet och peppa de lokala föreningarna att starta ännu fler studiecirklar.
För att brottslingarna ska misslyckas ännu mer vill inspektör Mats Wahlberg, som hanterar seriebrott mot äldre, utfärda en varning mot den bedrägeriform som äldre utsätts mest för just nu.
– De ringer på dörren eller på telefonen och säger till exempel att de är från vattenverket eller hyresvärden för att komma in i bostaden och stjäla pengar och smycken. Släpp aldrig in dem i ditt hem. Säg att de får komma tillbaka en annan dag och ring och kontrollera att de inte är bedragare. Detta sker i hela landet men nu är det extra många sådana här fall i Skåne och Stockholm.
LÄS MER: Polisen föreslår bankomatruta för att förhindra bedrägerier
Inspektör Mats Wahlberg tillägger:
– Ge aldrig er PIN-kod till någon, inte ens personer som påstår att de är poliser. De enda som har intresse av att få den är personer som vill länsa era konton.
– Alla bedragare är alltid trevliga. Glöm aldrig det, avslutar utredningsledaren Anna-Lena Tapper.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet